Hlavní obsah

Slavní gólmani doufají v magii šestek. Paralely s Anglií 1996 se nabízejí

Praha

Ruku na srdce, magie šestek je možná vůbec největší devízou, jakou si čeští fotbalisté na evropský šampionát do Francie odvezou. Zlato v roce 1976, stříbro v roce 1996 - a teď se píše rok 2016... Otázkou zůstává, nakolik silná současná reprezentace je.

Petr Kouba o EuruVideo: Sport.cz

 
Článek

Není povolanějšího muže, který by měl šestkovou posloupnost posoudit. V Bělehradě 1976 byl Ivo Viktor klíčovým mužem společného československého týmu, k mistrovskému titulu přidal také primát nejlepšího brankáře šampionátu. Když pak samostatná česká reprezentace o dvacet let později v Anglii dokráčela až do finále ve Wembley, dlouholetý gólman pražské Dukly u toho byl zase. Tentokrát už jako asistent trenéra Dušana Uhrina staršího.

„Je pravda, že když pomineme vydařený šampionát v Portugalsku 2004, úspěchy jsme slavili hlavně v letech zakončených šestkou. Proto i já budu doufat, že magie šestek zafunguje také ve Francii," usmívá se dnes 74letý Viktor.

Jenže doufat není to samé, co věřit. „Přiznám se, že mám trochu pochybnosti o kvalitě českého mužstva. Zda se současní hráči mohou rovnat s Poborským, Nedvědem, Šmicrem a dalšími, kteří se tehdy v Anglii předvedli," říká na rovinu.

Mužstvo by mělo být hladové po úspěchu

Věřit by se ovšem mělo. „Vidím několik paralel mezi naším týmem z Anglie a současným. Už jen třeba zastoupení hráčů z domácí ligy, z Plzně a ze Sparty. Nemají tolik legionářů, jak bývalo zvykem v pozdějších letech po nás, když jsme se po stříbru rozprchli do Evropy. Kéž by to tedy mělo stejné či ještě lepší pokračování," přeje si další brankář Petr Kouba, který odchytal celé senzační ME 1996.

„Máš pravdu, mužstvo by mělo být hladové po úspěchu a přestupech. Vždyť s výjimkou Čecha a Rosického nikdo z nich opravdu velké angažmá nepoznal," souhlasí Viktor.

A Anglii od prvního zápasu jen balili...

„Šance je vždycky. Dokonce si myslím, že není vůbec špatné, že jsme generálku s Korejci prohráli. Aspoň jsme si uvědomili, kde nás bota tlačí a kde je třeba přidat," míní patron Fotbalové akademie Petra Kouby a trenér brankářů reprezentace do 21 let.

„Turnaj má výhodu, že se v jeho průběhu může chytit i tým, s nímž se nepočítalo. Jako my v Anglii. Po úvodní porážce s Němci jsme už měli pomalu sbaleno. A co si vzpomínám, balili jsme pak prakticky neustále po každém dalším zápase," kření se Viktor.

„To je fakt. Před prvním zápasem s největším favoritem jsme byli vykulení, jak se takový šampionát vlastně hraje. Po porážce s Němci z nás všechno spadlo a začali jsme hrát účelný fotbal. Soupeřům jsme moc nevoněli," poukazuje Kouba, že Španělsko jako největšího favorita skupiny budou mít jeho následníci za sebou také jako prvního.

Jak dopadnou čeští fotbalisté na mistrovství Evropy 2016?
Vypadnou ve skupině
55,2 %
Prohrají hned první zápas play off
6,6 %
Dojdou do čtvrtfinále
15,6 %
Skončí až mezi posledními čtyřmi
4,2 %
Prohrají ve finále
2,1 %
Vyhrají celý turnaj
16,3 %
Celkem hlasovalo 35984 čtenářů.

Reklama

Související témata: