Hlavní obsah

Definitivně potvrzeno. Evropský šampionát ponese v příštím roce název EURO 2020

Nyon/Praha

Konec dohadům. Evropský fotbalový šampionát se sice bude hrát až v příštím roce, přesto ponese původní název EURO 2020. Výkonný výbor UEFA po konzultacích se všemi partnery a sponzory název definitivně schválil a rozhodnutí potvrdil na svých stránkách. „Umožňuje nám to zachovat původní vizi turnaje, který byl připraven jako oslava šedesátého výročí prvního mistrovství Evropy,“ vysvětlila svůj čtvrteční krok generalita evropského fotbalu.

Foto: Sport.cz

Evropský šampionát v roce 2021 se bude dál jmenovat EURO 2020.

Článek

Už při přeložení evropského šampionátu z letošního roku na rok příští sice UEFA oznamovala, že dál ponese název EURO 2020, jenže za pár hodin vzala svá slova zpět.

„O názvu šampionátu se bude ještě dál jednat," oznámila.

Odpůrcům původního názvu se zdálo nesmyslné, aby mistrovství Evropy konané v roce 2021 bylo dál označováno jako EURO 2020.

Ekonomické a finanční zájmy však nakonec zvítězily. Do příprav fotbalového mistrovství Evropy už bylo investováno příliš mnoho peněz, než aby přišly kvůli názvu vniveč. Zvláště v současné svízelné ekonomické situaci.

Své pochopitelně sehrály i zájmu sponzorů a výrobců všech možných reklamních předmětů, kteří by počítali ztráty ve stovkách milionů a požadovali by na UEFA finanční kompenzaci.

„V době, kdy jsme rozhodli o odložení evropského šampionátu na příští rok, už bylo vyrobeno příliš mnoho oficiálních značkových výrobků pro EURO. Změnit název by znamenalo je zničit a vyrobit nové, což by bylo v rozporu se závazkem, který jsme při odkladu mistrovství přijali," potvrdilo vedení UEFA.

„Navíc název EURO poslouží i jako připomínka toho, jak se celá fotbalová rodina sešla a reagovala na mimořádné okolnosti způsobené koronavirovou pandemií a těžké časy, jimiž si musela Evropy a celý svět v roce 2000 projít."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.