Hlavní obsah

Dva pády vystřídal triumf nad Skotskem. Konečně to vyšlo, zářil český kapitán

Do třetice to vyšlo. Po dvou porážkách v úvodních duelech na Euro 2012 a 2016 se kapitán české reprezentace Vladimír Darida při vstupu do šampionátu dočkal triumfu. Podle něj je vítězství nad Skoty nesmírně důležité směrem k vysněnému postupu. Dva příští soupeři Čechů ve skupině, Chorvatsko a Anglie, jsou totiž kvalitativně výš. Do osmifinále lze proklouznout i ze třetí příčky.

Foto: Robert Perry, Reuters

Český tým se raduje z branky

Článek

„Jsem rád, že jsem konečně první zápas na mistrovství Evropy vyhrál. Vstoupit do turnaje je vždycky strašně důležité. Vzhledem ke složení naší skupiny možná ještě důležitější. Může se stát, že páteční utkání s Chorvaty bude klíčové, rozhodne o postupu," podotkl Darida, který byl u toho, když národní mužstvo vstoupilo na posledních dvou evropských šampionátech porážkami.

Zatímco na Euro 2012 (1:4 s Ruskem) se z ní oklepalo a dokráčelo do čtvrtfinále, před pěti lety ve Francii nikoli (0:1 se Španělskem). Tehdy skončili Češi ve skupině. Nynější turnaj mají dobře rozehraný.

Proti Skotům sice začali opatrně, čelili tlaku soupeře, postupně se ale do zápasu dostali a zaslouženě dokráčeli ke třem bodům. „Bylo zásadní, že jsme přečkali prvotní tlak, nedostali jsme gól. Naopak jsme ho dali my. Skoti pak trochu otevřeli hru, nám se po přestávce parádním druhým gólem Páti Schicka podařilo utkání rozhodnout," dodal šťastný Darida.

Foto: Lee Smith, Reuters

Patrik Schick se dostal do první velké šance českého týmu

Stejně jako před každým jiným soutěžním utkáním, i před duelem se Skoty měl 30letý záložník k týmu motivační proslov. Co spoluhráčům řekl? „Nechám si to tentokrát pro sebe. Ale evidentně proslov zafungoval," smál se Darida, jenž si pochvaloval skvělou atmosféru na Hampden Parku, kde bylo 12 tisíc diváků.

„Byla skvělá, výborná. I když jsme hráli venku. Vážíme si, že za námi přijeli naši fanoušci. Užili jsme si s nimi děkovačku," radoval se záložník.

Reklama

Související témata: