Hlavní obsah

I kůň má ve fotbalové historii své místo. Bělouš Billy v té spojené se slavným Wembley navěky

Až se v dnešním večeru povalí davy fanoušků z železničního nádraží Wembley k londýnskému fotbalovému chrámu, aby jako ti vyvolení z vyvolených mohli sledovat na vlastní oči závěrečný duel šampionátové skupiny D mezi anglickou a českou reprezentací, nejspíš jen málokterý si vzpomene na bělouše Billyho. Přitom jde o koně, který téměř před sto lety vstoupil do dějin fotbalu a je po něm pojmenován most vedoucí přes železniční koleje u nádraží Wembley.

Foto: @halamadridtk8, Twitter

Stadion ve Wembley

Článek

White White Horse Bridge, tak se lávka jmenuje, aby na věky věků připomínala policejního bělouše Billyho. Když totiž v roce 2005 měli lidé z celého světa ve veřejném hlasováním pořádaném společností BBC a stavební firmou London Development Agency vybrat, jak se bude jmenovat nový most vedoucí zrekonstruovanému Wembley, zvítězil mezi spoustou návrhů název White Horse Bridge.

To aby připomínal policejního koně, který byl ve skutečnosti šedý, ale na černobílých novinových snímcích a filmových záznamech vypadal jako bílý a jenž 28. dubna roku 1923 zachránil finále FA Cupu, nejstarší pohárové soutěže světa.

Foto: archiv

Na Empire stadium, jak se Wembley původně jmenovalo, se dostalo při slavnostním otevření na dvě stě tisíc lidí. Bělouš Billy je na snímku v levém rohu hřiště.

Klání mezi týmy Bolton Wanderers a West Hamu United se mělo totiž odehrát v nově vybudovaném chrámu fotbalu v londýnském Wembley. Národní stadion postavený za pouhých tři sta dnů byl dokončen čtyři dny před stanoveným termínem pohárového finále a celá Anglie byla samozřejmě náramně zvědavá, jak vypadá. Zvláště, když jeho kapacita nabízející v ochozech 127 tisíc míst byla na tu dobu nepředstavitelná. Zejména, když se slavnostního otevření měl zúčastnit sám král britského impéria Jiří V.

Foto: archiv

Pohled na stadion z královské lóže, v níž se slavnostního otevření zúčastnil král Jiří V.

Přesto pořadatelé nevěřili, že by stadion, jenž se původně jmenoval Empire Stadium, byl na finále FA Cupu vyprodaný. Londýnští Kladiváři, jak se West Hamu od nepaměti přezdívá, měli sice v hlavním městě hodně fanoušků, z Boltonu jich však mělo dorazit jen několik tisíc, takže žádné zvláštní organizační, natož bezpečnostní přípravy se před finále nekonaly. Vůbec se totiž nepočítalo s dychtivými zvědavci, které lákala pouhá možnost být u toho, až se bude Wembley otvírat...

Nakonec nechybělo mnoho, aby se finále FA Cupu vůbec neuskutečnilo. Brány stadionu se sice otevřely tři a půl hodiny před výkopem, nikdo se ovšem nestaral o to, které sektory diváci zaberou, kam se usadí či postaví. Do začátku utkání scházela ještě hodina a půl, když pořadatelé dospěli k přesvědčení, že tribuny jsou už dostatečně plné, takže nařídili zavřít všechny brány na stadion.

Venku tak zůstalo na šedesát tisíc diváků, kteří se s blížícím začátkem čím dál vehementněji a zuřivěji domáhali vstupu dovnitř. Pořadatelé byli ovšem neoblomní, takže dychtivý dav zaútočil na jeden ze vstupů, železnou bránu prorazil a dovnitř se valily tisíce a tisíce dalších diváků.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Situace byla natolik kritická, že fanoušci ve spodních ochozech stadionu museli přelézat plot oddělující hlediště od hrací plochy a zachránit se útěkem na hřiště. Jinak jim totiž hrozilo umačkání. Pořadatelé sice posléze uváděli, že finále sledovalo 126 047 diváků, i ty nejstřízlivější odhady však mluvily o tom, že jich bylo minimálně o třicet tisíc víc. V policejních záznamech se dokonce uváděla návštěva 200 tisíc diváků, podle některých dobových novin mohlo být ve Wembley ten den až tři sta tisíc lidí.

Samozřejmě že začátek finále musel být několikrát odložen, aby se zamezilo stupňujícímu chaosu a hrozící katastrofě. Příjezd krále sice situaci na stadionu trochu zklidnil, nakonec ale museli zasáhnout policisté na koních, aby mohl být duel mezi fotbalisty West Hamu a Boltonu vůbec zahájen.

Foto: archiv

Fotbaloví fanoušci se mačkali přímo na hrací ploše.

Po hrací ploše totiž zmateně pobíhaly stovky diváků a policisté dostali za úkol vytlačit je alespoň za postranní čáry, kde se souhlasem bezradných pořadatelů mohli zůstat. A právě při této akci vstoupil do fotbalové historie kůň Billy s konstáblem Georgem Scoreyem v sedle. Velký majestátný bělouš kráčel po trávníku tak rázně, nekompromisně, ale přitom rozvážně, že fanoušci před ním začali spořádaně ustupovat.

„Pak už pouze stačilo je vyzvat, aby se chytli za ruce, vytvořili lidský řetěz a pomalu couvali za bílé postranní čáry, tam se posadili a sledovali zápas. Poslechli do jednoho. Mě i kolegy. A stejně tak mého Billyho, který na sebe poutal největší pozornost, protože byl na rozdíl od ostatních koní bílý," vyprávěl po letech konstábl George Scorey a netajil, že bez pomoci koní by ani policisté nikdy panující chaos nezvládli a finále FA Cupu by se ve Wembley v roce 1923 neodehrálo. Natož pak, aby bylo na stadionu lehce zraněno jen něco kolem 900 diváků, jak uvádí oficiální dobové záznamy Britského červeného kříže.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Patrik Schick (vlevo) spolu s dalšími českými reprezentanty během tréninku ve Wembley.

I proto se od té doby někdy mluví o finále FA Cupu jako o White Horse Final, i proto vzpomínky na bělouše Billyho evokuje v současnosti i most vedoucí přes železniční koleje u nádraží Wembley Stadium k nově zrekonstruovanému stadionu ve Wembley. Připomíná policejního koně, který navždy vstoupil do fotbalové historie. Té anglické tedy zcela určitě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Jak dopadne dnešní zápas mezi Českem a Anglií na EURO?
vyhrají Češi
28,4 %
vyhraje Anglie
33,7 %
zápas skončí remízou
37,9 %
Celkem hlasovalo 2456 čtenářů.

Reklama