Hlavní obsah

Jak to tedy je? UEFA Němcům zakázala duhu, sama si ji dala do loga

Mnichov/Praha

Místo fotbalových parádiček se na evropském fotbalovém šampionátu řeší i řada ne tak úplně fotbalových situací. Hojně se diskutovalo o poklekávání hráčů před zápasy na podporu hnutí BLM, teď je v kurzu boj proti homofobii.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Aréna v Mnichově osvětlena duhovými barvami.

Článek

Brankář Německa Manuel Neuer nosil při zápasech na ruce pásku v duhových barvách, které jsou symbolem komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). UEFA toto gesto prošetřovala, zda nejde o porušení pravidel. Nakonec jej schválila jako znamení podpory rozmanitosti.

Mnichov chtěl v duhových barvách nasvítit stadion při zápase s Maďarskem, jako protest proti novému zákonu v Maďarsku, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkajících se sexuálních menšin. Stejně tak ale mohlo být gesto chápáno jako to Neuerovo. UEFA však nasvícení zatrhla s tím, že jde o politické gesto a ona je apolitickou a neutrální organizací.

Teď si UEFA do duhových barev zbarvila své logo na sociálních sítích. Samotné barvy duhy pro ni prý nejsou politickým vyjádřením. "Duha není pro UEFA politickým symbolem, ale znamením našeho závazku k rozmanitější a inkluzivnější společnosti," uvedla unie v prohlášení.

Reklama

Související témata: