Hlavní obsah

Nepatrným favoritem finále jsou Angličané, většina sázkařů ale na tiketu preferuje Itálii

Ač s ročním zdržením, přesto v neděli večer pozná fotbalový svět evropského šampiona za rok 2020. Ve finále v londýnském Wembley se střetnou „domácí“ Angličané s Itálií. Oba týmy patřily mezi favority už před prvním výkopem. Zatímco na Anglii se na prahu mistrovství sázelo v kurzu 6:1, Italové nabízeli kurs 10:1. Tým trenéra Manciniho dokázal v play off vyřadit silnou Belgii a posléze i Španělsko, i tak jsou ale nepatrnými favority v kurzu 1,84:1 Angličané. Titul pro Italy je v nabídce v kurzu 1,98:1.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Bitva o Wembley vzplane pod italským a anglickým praporem...

Článek

Kurzy jsou jedna věc, mínění tipérů druhá. Samotné sázkaře na turnaji evidentně zaujala mnohem více prezentace Itálie. Celých 80 % dosud přijatých tiketů totiž směřuje na její finálový triumf, na Anglii tak vychází pouhých 20 %.

„Finále nemá favorita a kurzové setinky ve prospěch Anglie představuje spíš než sportovní forma domácí prostředí stadionu Wembley. Bude se hrát opatrně, moc gólů nemůžeme čekat. Anglie i Itálie mají skvěle zvládnuté bránění. Viděl bych jako nejpravděpodobnější remízu, možná dokonce 0:0," říká Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. Kurz na remízu 0:0 nabízí jeho kancelář 6:1.

Angličtí fanoušci během semifinále EURO bouřlivě slavili.

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

„Asi většina nezaujatých fanoušků si přála, aby pohádka dánského výběru pokračovala i ve finále. Tím spíš, že vyřadili naše. Nutno ale přiznat, že bez ohledu na některé sporné momenty a prapodivnou penaltu od druhé půle v semifinále Seveřané tak trochu šlapali vodu a Anglie nakonec postoupila víceméně zaslouženě. Svěřenci kouče Southgata si během mistrovství museli jedinkrát odskočit paradoxně do Říma, což byla proti dalším týmům nesporná výhoda," poukazuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Utkání by mělo mít tempo

„Ani Italové toho ale až tak moc nenacestovali. Hra squadry azzury byla od první minuty turnaje hodně intenzivní, na jejich zápasy se opravdu ‚dalo koukat'. Anglie naopak začala poměrně vlažně, ve skupině si neodpustila remízu se Skoty, v dalších zápasech ale Kane, Sterling a spol. přece jen přeřadili na vyšší rychlostní stupeň," dodává.

Sázkaři ale zatím poměrně výrazně věří Itálii. „Hrála skvěle ve skupině, ale ani ona se nevyhnula slabším zápasům, a třeba proti Španělsku už rozhodovala štěstěna. A také je to tím, že Italové mají větší popularitu u českých fanoušků. Těžko hledat reálný základ, možná proto, že jsme Anglii měli v kvalifikaci a poté i ve skupině na ME. Ale letos se ‚Anglánům' nefandí," komentuje Urbanec.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Utkání by mělo mít tempo, oba týmy spoléhají hlavně na ofenzivu a je jim vlastní rychlý přechod do útoku. Zápas reálně nemá favorita, což konečně platí pro většinu finálových duelů, za předvedené výkony by si ale titul zasloužila Itálie, což je cítit i z preferencí našich sázkařů," vysvětluje si Hanák.

„Většina sázkařů věří Itálii. A není divu. Tým hraje zápas od zápasu dobrý, velmi rychlý a nápaditý fotbal. Albionu navíc zápas s Dány na popularitě mezi fanoušky příliš nepřidal. Finále ovšem bude dost vyrovnané. Hodně tipérů také sází, že dá Itálie alespoň jeden gól a celkem v zápase padnou nejméně 2 branky," avizuje Markéta Světlíková za Chanci.

Reklama

Související témata: