Hlavní obsah

Poborský a Šmicer jsou mezi ambasadory ME 2020. Divočina s Holanďany je stále živá

Nyon
Aktualizováno

Bývalí čeští reprezentanti Karel Poborský a Vladimír Šmicer byli vybráni mezi ambasadory fotbalového mistrovství Evropy, které v roce 2020 při příležitosti 60. výročí šampionátu přivítá dvanáct evropských měst. Jména 34 ambasadorů dnes zveřejnila UEFA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer (vlevo) a Luis Figo s pohárem pro vítěze Ligy mistrů. Teď se znovu sešli jako ambasadoři ME 2020.

Článek

Poborský se Šmicrem na šampionátu v roce 1996 pomohli českému týmu k postupu až do finále, kde výběr trenéra Dušana Uhrina podlehl Německu. Poborský, který mimo jiné slavným lobem rozhodl čtvrtfinále s Portugalskem, poté zamířil do Manchesteru United. Šmicer už před turnajem přestoupil do Lens a posléze vyhrál Ligu mistrů s Liverpoolem.

Oba slavní hráči nechyběli ani ve výběru Karla Brücknera, který v roce 2004 v Portugalsku vypadl až v semifinále. Slavný duel s Nizozemskem (3:2) ze základní skupiny je na oficiálních stránkách UEFA dodnes připomínán jako jeden z nejlepších zápasů v celé historii mistrovství Evropy.

Dalšími ambasadory jsou například Alessandro del Piero, Marcel Dessaily, Ruud Gullit, Thierry Henry, Jürgen Klinsmann, Patrick Kluivert, Henrik Larsson, Brian Laudrup, Luís Figo, Lothar Matthäus, Robert Pirés, Peter Schmeichel, Alan Shearer, David Trezeguet, Xavi Hernández nebo Gianluca Zambrotta.

"Jsem hrdý, že se legendy šampionátů jako Peter Schmeichel, David Trezeguet nebo Luís Figo aktivně podílejí na podpoře oslav jubilea 60 let mistrovství Evropy," pochvaluje si Aleksander Čeferin, prezident UEFA.

Mistrovství Evropy se příští rok uskuteční od 12. června do 12. července. Hostit jej budou Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešť, Budapešť, Kodaň, Dublin, Glasgow, Londýn, Mnichov, Řím a Petrohrad.

Reklama