Hlavní obsah

Ponižující divadlo? Kapitán Itálie možná zlomil Španěly už při losu penalt

Londýn/Praha

Obrovské drama spělo k rozuzlení, fanoušci obou zemí měli nervy napnuté k prasknutí, bitva o finále EURO mezi fotbalovými giganty Španělskem a Itálií byla i po prodloužení stále nerozhodná 1:1, a tak musel rozhodnout penaltový rozstřel. Situace před jeho začátkem ale moc nepřipomínala infarktový boj. Možná už v těchto chvílích získala Itálie důležitou psychologickou výhodu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kapitán španělských fotbalistů Jordi Alba (vlevo) a jeho italský protějšek Giorgio Chiellini před penaltovým rozstřelem v semifinále EURO.

Článek

K losu penaltového rozstřelu totiž přišel kapitán squadry azzury Giorgio Chiellini v překvapivě uvolněné náladě, skoro jako by šlo o bezvýznamný přátelák, a ne jeden z vrcholů šampionátu.

Chiellini se smál na všechny strany, a i během losu se v nadsázce pošťuchoval se svým španělským protějškem Jordim Albou, kterému ale moc do smíchu nebylo. Bylo znát, že na něho tíha okamžiku náležitě dolehla.

Poté, co rozhodčí Felix Brych spustil losovací minci na trávník, ukázali oba kapitáni svoji preferovanou stranu, kde by se měly penalty zahrávat, ale tuto bitvu nakonec vyhrál vysmátý Ital. Rozstřel se nakonec odehrál na polovině hřiště, kde měli převahu fanoušci z Apeninského poloostrova.

Veterán Chiellini se po losu s Albou teatrálně objímal. Ani v tento moment ale Španělovy emoce zrovna neroztály, což jako by předznamenalo smutek, který jeho tým i celá země prožíval po poslední sérii penalt. Alvaro Morata totiž svůj pokus neproměnil, zatímco Jorginho ano a Itálie se mohla radovat z postupu do finále.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Kapitán španělských fotbalistů Jordi Alba (vpravo) a jeho italský protějšek Giorgio Chiellini před penaltovým rozstřelem v semifinále EURO.

Ne všichni ve Španělsku Chielliniho chování před rozstřelem akceptovali. Třeba podle televizního moderátora pořadu El Chiringuito Josepa Pedrerola bylo počínání italského veterána k Albovi „ponižující".

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama