Hlavní obsah

Schickova trefa vejde do dějin, euforie v Budapešti i pomsta Dánů. Jak se Češi zapsali na EURO

Praha
Aktualizováno

Čtvrtfinále je konečnou. Postup mezi osm nejlepších mužstev EURO je pro české fotbalisty úspěch. Sami však cítili, že v papírově slabší části turnajového pavouka se jim otevírá ještě větší šance... Když měl národní tým ještě v březnu takřka na lopatě Belgii, lídra světového žebříčku, zdálo se, že už se Šilhavého chlapci mohou měřit i s největšími favority. Reprezentace byla během šampionátu trochu na houpačce, rozdíl byl také ve výkonu jednotlivých hráčů.

Trenér Jaroslav Šilhavý hodnotí české vystoupení na EUROVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Již před závěrečným utkáním ve skupině měli postup jistý, výkony v základní skupině však byly poněkud nevyrovnané. Pak přišla parádní partie v osmifinále s Nizozemskem. Euforii, kterou vzbudila, pro změnu zchladil poslední mač v dalekém horkém Baku.

Čím se česká reprezentace nejvíce zapsala do průběhu turnaje?

Pět Schickových gólů- Cesta turnajem končí, Patrik Schick pátým gólem na šampionátu dorovnal nejlepšího českého střelce historie kontinentálního mistrovství Milana Baroše. Schick zároveň dotáhl v čele tabulky kanonýrů Cristiana Ronalda. Portugalec se před českým útočníkem drží díky jedné asistenci, což je při stejném počtu gólů další kritérium.

Trenér Jaroslav Šilhavý hodnotí čtvrtfinále s Dánskem

FAČR

Trefa z půlky do historie - Další branky Schick nepřidá, jeho branka takřka z půlky hřiště má ovšem stále šanci stát se gólem šampionátu. Druhou trefou proti Skotsku se Schick postavil do řady po bok legendárních gólových lahůdek Antonína Panenky či Karla Poborského.

Jistota brankářské školy - Tomáš Vaclík během sezony v Seville takřka nechytal, obsazení brankářského postu bylo na pováženou. Skvělým výkonem proti Skotsku ovšem gólman zásadně přispěl k postupu a ukázal, že na českou brankářskou školu je dál spolehnutí. Přidal klíčový zákrok také proti Holanďanům a další ukázal proti Dánům.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

2:0! Patrik Schick oslavuje svůj gól z půlky hřiště...

Asii už prosím nikdy - Šílený Platiniho plán s turnajem napříč celou Evropou už nešlo vzít zpátky, český tým paradoxně ukončil turnaj až v Asii... V dalekém Baku, kam za ním de facto nemohli žádní fanoušci, ve zničujícím vedru na vydřeném trávníku. Nejde o výmluvu, jen hořké konstatování, co museli Češi podstoupit.

Málo kreativity - Již po generálce experti brblali, že průměrná Albánie dokáže své útočníky lépe zapojit do hry než Češi svého Schicka. A ačkoliv měl hroťák formu, zůstal nejednou odříznutý i na turnaji. Navzdory celkovému úspěchu je třeba konstatovat, že národní tým přece jen limitoval nedostatek potřebné kreativity.

Někteří hráči bez formy- Trenér Jaroslav Šilhavý jen nerad mění základní sestavu, komplikací tedy bylo, když někteří z osvědčených měli daleko do optimální formy. Král vypadl záhy, své optimum si neuhrál třeba Jankto, po náročné klubové sezoně byl viditelně unavený Bořil. Zmínit by se dali i další...

Ukážeme kuráž! Fotbalová reprezentace má song na EURO od Tří sester

FAČR

Šum okolo Bořilovy stopky - Nepohlídat si, že tři hráči jsou ohroženi osudovou kartou, by bylo tristní. Šum okolo Bořilovy stopky pro osmifinále snad byl opravdu jen dílem momentální plané naděje, na realizační tým nicméně nevrhl dobré světlo.

Strahov místo Skotska - Jiní dopadli stejně, letošní praštěné EURO bylo vskutku nestandardní. Rok a půl příprav základny ve Skotsku přišel vniveč. Mužstvo se muselo stáhnout do Prahy, trénovat na Strahově a ke každému zápasu létat. Cestování tak nemělo konce.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Vrchol v Budapešti - Zablokované dveře letadla nebyly šťastným znamením, mužstvo však nezastavily. Češi museli kvůli nim odlet k osmifinále přesunout a přišli o možnost zatrénovat si v jeho dějišti v Budapešti. Tam se však konečně setkali s vydatnou podporou svých fanoušků a předvedli jim jednoznačně nejlepší výkon na šampionátu.

Dánové tentokrát konečnou - Češi dřeli, v těžkých podmínkách se tým měnil v lazaret, síly už nezbývaly. Dánsko sice nemá jméno jako největší favorité EURO, potvrdilo však svou sílu a týmovým pojetím si postup do semifinále uhájilo. Jde samozřejmě o pomstu za ME 2004 v Portugalsku, Šilhavého parta si na medaile na rozdíl od svých předchůdců nesáhne. Vcelku nečekaným úspěchem ovšem celkově zanechá na turnaji slušný dojem.

Reklama