Hlavní obsah

V nominaci skotských fotbalistů na ME je deset hráčů z Premier League

Aktualizováno

V nominaci skotských fotbalistů na mistrovství Evropy je deset hráčů z Premier League. Jsou mezi nimi kapitán a obránce Andrew Robertson z Liverpoolu, Kieran Tierney z Arsenalu nebo záložník Manchesteru United Scott McTominay. Skotsko vstoupí do turnaje 14. června v Glasgow proti Česku, které loni porazilo v obou zápasech Ligy národů.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Glasgow Rangers Jon McLaughlin

Článek

Dalšími hráči z nejvyšší anglické ligy jsou ve výběru trenéra Steva Clarka Che Adams a Stuart Armstrong (oba Southampton), Liam Cooper (Leeds), Billy Gilmour (Chelsea), John McGinn (Aston Villa), John Fleck (Sheffield United) a Ryan Fraser (Newcastle). Pět hráčů je ze Celticu Glasgow a pouze dva z mistrovských Rangers. Kvůli zranění chybí Ryan Jack, Oli McBurnie a Kenny McLean.

"Zranění několika hráčů nám dává možnost nominovat pár mladých kluků," citovala Clarka agentura Reuters. Bez reprezentačního startu jsou devatenáctiletý obránce Nathan Patterson z Rangers, stejně starý záložník Gilmour a o dva roky starší středopolař Celticu David Turnbull.

Jinak Clarke vsadil na osvědčené hráče. "Snažil jsem udržet pohromadě jádro týmu, což je důležité, protože usilujeme o to, abychom vybudovali týmový duch a všichni se navzájem cítili příjemně," uvedl sedmapadesátiletý bývalý hráč Chelsea.

Skotsko se na Euru představí poprvé od roku 1996. Velký turnaj si naposledy zahrálo na světovém šampionátu ve Francii o dva roky později.

ME začne s ročním zpožděním kvůli koronaviru 11. června, hrát se bude v jedenácti městech v jedenácti zemích. V Glasgow vyzvou Skotové nejen český tým, ale i Chorvatsko. Mezitím se utkají v Londýně s Anglií. Před začátkem turnaje je čekají v přípravných zápasech Nizozemsko a Lucembursko.

Nominace Skotska na mistrovství Evropy (11. června - 11. července):
Brankáři: Craig Gordon (Hearts), David Marshall (Derby/Angl.), Jon McLaughlin (Glasgow Rangers),
obránci: Liam Cooper (Leeds/Angl.), Declan Gallagher, Stephen O'Donnell (oba Motherwell), Grant Hanley (Norwich/Angl.), Jack Hendry (Ostende/Belg.), Scott McKenna (Nottingham/Angl.), Nathan Patterson (Glasgow Rangers), Andrew Robertson (Liverpool/Angl.), Kieran Tierney (Arsenal/Angl.), Greg Taylor,
záložníci: Ryan Christie, Callum McGregor, David Turnbull (všichni Celtic Glasgow), Stuart Armstrong (Southampton/Angl.), Billy Gilmour (Chelsea/Angl.), John McGinn (Aston Villa/Angl.), Scott McTominay (Manchester United/Angl.), John Fleck (Sheffield United/Angl.),
útočníci: Che Adams (Southampton(Angl.), Lyndon Dykes (Queens Park Rangers/Angl.), Ryan Fraser (Newcastle/Angl.), James Forrest (Celtic Glasgow), Kevin Nisbet (Hibernian).

Reklama

Související témata: