Hlavní obsah

Bratři v triku, Šilhavý bere do reprezentace i sourozence. Zato Baráka nechává stranou!

Aktualizováno

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý nominoval tým na kvalifikační zápas EURO 2024 na Faerských ostrovech. Ve výběru jsou i bratři Michal a Lukáš Sadílkovi, nováček Jan Matoušek či navrátilec Jakub Jugas. Naopak vynechal Antonína Baráka, finalistu Konferenční ligy. Podle kouče se v poslední době neřídil týmovými pravidly. Bratři se v kádru reprezentace sejdou po více než deseti letech. Nominace se týká červnových zápasů na Faerských ostrovech (17. června) a v Černé Hoře (20. června).

Antonín Barák chybí v nominaci fotbalové reprezentace. Jeho chování v týmu nebylo správné!Video: FAČR

 
Článek

Docela šok. Antonín Barák dorazí s Fiorentinou do pražského Edenu k finále Konferenční ligy proti West Hamu s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem. V národním týmu se však tentokrát nesejdou. Legionář z Itálie je z reprezentace de facto vyřazen!

Barák nečekaně schází v nominaci. „Tondovo chování nebylo vždy správné, proto jsme ho tentokrát vynechali," vysvětluje Jaroslav Šilhavý poněkud tajemně.

Proč Antonín Barák mladší přestoupil do Fiorentiny? Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Nastavili jsme si určitá týmová pravidla. Z Tondovy strany nebyla v poslední době úplně dodržena," přidává se manažer reprezentace Tomáš Pešír.

V historii české reprezentace spolu bratři nastoupili nasposledy v roce 2011, kdy se na hřišti v utkání proti Japonsku potkali Roman a Michal Hubníkovi. Teď na ně mohou navázat Sadílkovi.

„Je to splněný sen nás obou. Je veřejně známé, že bychom spolu chtěli ukončit kariéru doma na Slovácku. Ale možnost zahrát si spolu v reprezentaci je ještě hezčí. Moc se těším, až na sebe na tréninku budeme pokřikovat a budeme to zažívat spolu," reaguje Michal Sadílek, který má na kontě 14 mezistátních startů, zatímco jeho bratr byl na srazu reprezentace poprvé letos v březnu.

V zápase byly i chvíle, kdy bych se sám vystřídal, ale pak jsem se chytil a teď jsem šťastný, říká Lukáš SadílekVideo: Sport.cz

V nominaci je 25 hráčů. Po pěti letech se vrací obránce Jakub Jugas, který za národní tým nastoupil naposledy v červnu 2018 proti Nigérii. Úplným nováčkem pak je útočník Jan Matoušek.

„Výkony Jakuba Jugase v Polsku jsme sledovali delší dobu. Už v březnu byl mezi náhradníky a teď jsme se rozhodli dát mu šanci, kterou si zaslouží. Co se týče Jana Matouška, je to rychlostní typ hráče, který se do naší hry hodí. V sezoně stejně jako další hráči Bohemians předváděl dobré výkony," vysvětluje Šilhavý.

Škoda, že mi šplíchali šampaňským do ksichtu, nic jsem neviděl, popisuje oslavy s pohárem Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

Národní tým bude kompletní jen na Faerských ostrovech, kde půjde o body do evropské kvalifikace. Při cestě do Černé Hory bude mít mezipřistání na dotakování v Praze, kde se šest hráčů od mužstva odpojí - Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka, Ladislav Krejčí a Jan Kuchta.

„Mají za sebou extrémně náročnou sezonu. Vzhledem k tomu, že v Černé Hoře nás čeká příprava a chceme dát šanci i jiným hráčům, rozhodli jsme se vyjít vstříc jak těmto hráčům samotným, tak jejich klubům. Domluva se Spartou i se Slavií byla v tomto směru naprosto bezproblémová. Snad i tento malý detail pomůže, že Sparta i Slavia budou dobře připravené na novou sezonu. Aby byly úspěšné v evropských pohárech, je i v zájmu reprezentace a celého českého fotbalu," poukazuje manažer Pešír.

Nominace české fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace ME na Faerských ostrovech (17. června v Tórshavnu) a přípravný zápas v Černé Hoře (20. června v Podgorici):
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Tomáš KoubekAugsburg120
Jiří PavlenkaBrémy180
Tomáš VaclíkHuddersfield530
Obránci
Jakub BrabecAris Soluň352
Vladimír CoufalWest Ham361
David DouděraSlavia Praha10
Tomáš HolešSlavia Praha192
Jakub JugasCracovia Krakov20
David JurásekSlavia Praha20
Ladislav Krejčí ml.Sparta Praha31
Patrizio StronatiPuskás Akadémia21
Jaroslav ZelenýSparta Praha70
David ZimaFC Turín150
Záložníci
Václav ČernýTwente Enschede92
Alex KrálSchalke352
Ondřej LingrSlavia Praha60
Lukáš ProvodSlavia Praha81
Lukáš SadílekSparta Praha00
Michal SadílekTwente Enschede140
Tomáš SoučekWest Ham589
Útočníci
Adam HložekLeverkusen211
Mojmír ChytilSlavia Praha43
Václav JurečkaSlavia Praha50
Jan KuchtaSparta Praha143
Jan MatoušekBohemians 190500

Reklama