Hlavní obsah

Základna u Hamburku, soustředění v Rakousku. Češi mají plán i bez trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nástupce Jaroslava Šilhavého ještě nevybrali, i bez trenéra je však třeba po sobotním losu rychle jednat a zajistit národnímu týmu co nejlepší podmínky. Česká fotbalová reprezentace vyrazí do dějiště EURO 2024 v Německu 13. června, tedy pět dnů před prvním zápasem s Portugalskem v Lipsku. Základnu teď vedení FAČR intenzivně vybírá. Chtělo by ji zřídit poblíž Hamburku, kde mužstvo sehraje další dvě utkání ve skupině. Soustředění proběhne nejspíše v Rakousku.

Nového trenéra fotbalové reprezentace FAČR stále ještě vybírá. Padne rozhodnutí ještě letos? Video: Sport.cz

 
Článek

Los v Hamburku byl zásadní. Češi od soboty vědí, že se 18. června v Lipsku utkají s Portugalskem, 22. června v Hamburku s vítězem play off C (Gruzie, Lucembursko, Řecko, nebo Kazachstán) a 26. června rovněž v Hamburku s Tureckem.

Teď je potřeba všechno nachystat. Vybrat ubytování, tréninkovou základnu, dojednat soupeře pro březnové a červnové termíny, zajistit závěrečné soustředění před šampionátem.

Čeští fotbaloví reprezentanti jsou s losem ME celkem spokojeníVideo: FAČR

Německo bylo při sestavení nabídek pro ubytování a kempy rozděleno do tří regionů. Češi se s ohledem na dvě utkání v Hamburku logicky zaměřili na severní část.

„Již před losem byl sestaven žebříček jednotlivých asociací při požadavku na ubytování v konkrétních místech. Teď se bere ohled na to, když poblíž daného místa hrajete dvakrát. Proto jsme někde poskočili a jsme tam hodně navrchu. Žebříček se teď mění každou hodinou,“ líčí Erich Brabec, technický ředitel FAČR.

Podle jeho slov vedení asociace zvažuje místa poblíž Hamburku, Braunschweigu či Drážďan.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dosud známé obsazení skupiny F - zleva kouč Turecka Vincenzo Montella, trenér Portugalska Roberto Martínez a Erich Brabec, technický ředitel FAČR.

„Já bych preferoval základnu u Hamburku. Podle regulí musíte před zápasy využívat transfer hotely, pokud nehrajete do 60 kilometrů od svého kempu. Když by se nám povedlo sehnat základnu u Hamburku, odpadlo by nám dvakrát cestování. Bývalí i současní hráči, s nimiž jsem o tom mluvil, by to brali jako velkou výhodu,“ argumentuje Brabec.

„Naši předchůdci vybrali z každého regionu čtyři místa, tedy i ze severního. My jsme včera tři z nich navštívili. Chceme dbát na vzdálenosti. Během ME bude kladen důraz na udržitelnost, má se cestovat hlavně vlakem a autobusem,“ dodává.

„Pokud jde o soustředění před šampionátem, nejvíce uvažujeme o Rakousku. Máme s ním dobré zkušenosti,“ poukazuje Petr Fousek, předseda FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022, dne 30. srpna 2021 v Praze.

Některá rozhodnutí téměř jistě padnou ještě před jmenováním nového trenéra a manažera reprezentace. „Základnu musíme vybrat v řádu dnů. Nemyslím si, že bychom s výběrem trenéra byli tak rychlí,“ míní Brabec.

„Katalog ubytování a tréninkových hřišť je natolik kvalitní, že všude zaručuje ideální podmínky. Především nám jde o zkrácení cestování, to je hlavní kritérium po všechny svazy,“ zdůrazňuje Fousek.

V neposlední řadě je třeba vybrat soupeře pro dva březnové a dva červnové zápasy. „Všechno je v jednání. Až do losu jsme se zaměřovali na země z třetího koše a na ty, které se na ME neprobojovaly. Závěrečný zápas před odjezdem na turnaj bychom opět chtěli sehrát v Praze,“ říká Brabec.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.