Hlavní obsah

Experti o losu EURO: Vypadá to nadějně, Češi můžou mít několik výhod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsko, Turecko a vítěz barážové větve s Gruzií, Lucemburskem, Řeckem a Kazachstánem. Tohle budou soupeři Česka ve skupině fotbalového EURO, které bude příští rok v létě hostit Německo. Co na los říkají experti? V anketě Sport.cz odpovídali historicky nejlepší střelec reprezentace Jan Koller, bývalý kouč národního týmu Petr Rada (dnes Dukla) a zkušení trenéři Stanislav Levý s Vlastimilem Paličkou, členem prezidia Unie českých fotbalových trenérů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká reprezentace ve skupině fotbalového EURO narazí na Portugalsko, Turecko a vítěze barážové větve s Gruzií, Lucemburskem, Řeckem a Kazachstánem.

Článek

Jak hodnotíte los? A mají Češi šanci na postup ze skupiny?

Jan Koller: „Je to dobrý los z hlediska soupeřů i stadionů. Lipsko mají čeští fanoušci nejblíž a do Hamburku se dá dojet taky pohodlně. Navíc se tam hrají hned dva zápasy, což je výhoda pro tým, že nebude muset tolik cestovat a může mít jednu základnu pro všechna tři utkání.

Jasným favoritem je Portugalsko, které bude patřit k adeptům na zlato. Turecko vyhrálo svoji kvalifikační skupinu a obrovskou motivaci můžou mít i týmy z baráže: kromě Řecka by na EURO všechny byly poprvé. I tak Češi budou mít solidní šanci na postup a můžou těžit i z toho, že budou hrát poslední a budou vědět, jak to dopadlo v ostatních skupinách.“

Petr Rada: „Portugalce jsem si nepřál, hrají stejně jako Španělé takový ten jejich ťukec, který nám nevyhovuje. Nechtěl jsem ani Turky: viděl jsem, jak nedávno v Berlíně zaslouženě porazili Němce. Navíc v Německu jich žije strašně moc, budou tam mít ohromnou podporu fanoušků. Tým z baráže by měl být přijatelný.

Pokud jde o postup, myslím, že první bude Portugalsko – a Češi s Turky by si to měli rozdat o druhé místo. Pozor, Turecko je pro mě černý kůň skupiny. Ve Švýcarsku jsem pod trenérem Brücknerem zažil, když nás na EURO vyřadilo… Z baráže všichni počítají s Řeckem, ale výbornou kvalifikaci mělo Lucembursko, které honilo Slováky. Velmi nevyzpytatelná je i Gruzie.“

Stanislav Levý: „Nemůžeme si stěžovat, šance na postup je v každém případě. Nebál bych se ani Portugalska, které je sice silné, ale v prvním zápase ho český tým může zaskočit a překvapit. Turci budou mít v Německu skoro domácí podporu a před losem jsem říkal, že je do skupiny nechci, ovšem taky je to schůdný soupeř.

A tým z baráže? Nechci nikoho podceňovat, ale Češi by rozhodně měli narazit na protivníka z nejslabší skupiny. Teď to chce co nejdřív najít nového trenéra pro reprezentaci, aby mohl začít objíždět hráče a chystat si tým pro březnový sraz a pochopitelně i pro EURO.“

Vlastimil Palička: „Je to zajímává skupina třeba proto, že Turecko a Portugalsko měl český tým na mistrovství Evropy 2008. V každé skupině je jeden špičkový tým, v té naší je to Portugalsko. Další dva soupeři, tedy Turecko a vítěz jedné barážové větve, budou hratelní.

Nikdo se nedá podcenit, na druhou stranu proti nikomu není potřeba být předem poražen. Věřím, že Češi jsou utkání na šampionátu schopní zvládnout a postoupit do osmifinále. Nikdy nemůžete jet na mistrovství Evropy s tím, že nechcete postoupit. To platí pro jakoukoliv situaci. Ale vzhledem k losu si myslím, že postup dál je reálný.“

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Reklama