Hlavní obsah

Divoký večer v Belgii. Fiasko s hymnou následoval rekordní Lukaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečný duel kvalifikace na EURO? Jakýkoliv, jen ne poklidný. Již zaručeně postupující Belgie doma nadělila Ázerbájdžánu (ne)populárního bůra, přičemž se čtyřmi góly během úvodních 37 minut zaskvěl kapitán Romelu Lukaku. Urostlý forvard musel ale úřadovat již před zahájením utkání, neboť řešil přešlap, když pořadatelé omylem zahráli hostům švédskou hymnu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Lukaku v zápase s Ázerbájdžánem vstřelil čtyři branky za poločas

Článek

Ázerbájdžánci byli pochopitelně zmatení, i díky zásahu Lukaka se ale nakonec vlastní hymny dočkali. Bohužel pro ně se ale právě muž, který jim v dané situaci pomohl, brzy převtělil v nelítostného kata.

Sedmnáctá minuta, Lukaku 1:0. Šestadvacátá minuta, Lukaku 2:0. Třicátá minuta, Lukaku 3:0. Sedmatřicátá minuta, Lukaku 4:0. Belgický snajpr si za první půli z obrany soupeře udělal trhací kalendář, a ač šel o pauze ze hry, osamostatnil se na čele tabulky střelců kvalifikace na EURO před druhým Cristianem Ronaldem (10). Jeho čtrnáct tref navíc platí za rekordní počin, neboť žádný fotbalista se v jedné kvalifikaci na mistrovství Evropy nedokázal prosadit tolikrát.

„Čtyři góly? Jen jsem dělal svoji práci,“ suše komentoval 30letý útočník své galapředstavení. Nijak jej nevzrušilo ani to, že se stal prvním belgickým reprezentantem v historii, jemuž se podařilo nasázet čtyři branky za poločas. S 83 brankami za 113 zápasů také platí za vůbec nejlepšího kanonýra v dějinách belgického národního týmu. Na druhého Edena Hazarda, který nedávno ukončil aktivní kariéru, disponuje těžko uvěřitelným padesátigólovým náskokem.

„Stát se nejlepším střelcem Belgie byl vždycky můj sen. Od doby, co se mi to podařilo, již žádné rekordy neřeším. Jen pokračuji v tom, co dělám, a snažím se vždy soustředit na týmové úspěchy,“ pokračoval Lukaku.

Levonohý bomber, jenž na klubové úrovni obléká barvy AS Řím a v letošním ročníku Evropské ligy se tedy střetl i s pražskou Slavií (2:0, 0:2), bude plnit roli opory národního mužstva i příští rok na EURO v Německu. Tam se Belgičané probojovali z prvního místa skupiny F společně s druhým Rakouskem. Za sebou nechali kromě Ázerbájdžánu i Švédsko a Estonsko.

„Nacházíme se ve fázi přestavby, pro mnoho hráčů to bude první velký turnaj,“ uvědomuje si Lukaku. „Na šampionátu musíme být ještě lepší, než jsme teď. Máme dost času na sobě zapracovat,“ uzavřel.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články