Hlavní obsah

Golazo! Sylvinho nezapomíná, jak v Praze porazil Spartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý výběr. Mají fotbalisty působící v Itálii, Anglii, Španělsku či Německu. Největší hvězdou reprezentace Albánie je ovšem její trenér. Od letoška sedí na lavičce Sylvinho. Devětačtyřicetiletý Brazilec byl excelentním hráčem, na levém kraji obrany působil v Arsenalu, Manchesteru City či Barceloně. Právě v dresu Kanonýrů před 23 lety rozhodl v Praze utkání Ligy mistrů na Spartě. „Takový gól se nedá zapomenout,“ culí se.

Jaroslav Šilhavý bude popadesáté na lavičce české reprezentace. Tým povede v duelu proti velmi nepříjemnému soupeřiVideo: Sport.cz

 
Článek

Tisková konference před středečním tréninkem týmu Albánie v Edenu se blížila ke konci, když přišel čas na poslední otázku Sport.cz, jak trenér po příjezdu do Prahy vzpomíná na svůj slavný gól ze září 2000.

Sylvinho ho tehdy dal Tomáši Poštulkovi. Zakončil brilantní individuální akci a Arsenal v Lize mistrů porazil Spartu na Letné 1:0.

„Samozřejmě pěkná branka, taková se nepovede každý den. Vzpomínám na ni rád. Nejraději však budu, když se nám tady ve čtvrtek večer povede vstřelit podobně pěkný gól,“ odvětil Sylvinho s úsměvem.

Sympatický chlapík. Po skončení tiskovky přišel poděkovat a podat ruku. „Ta otázka neměla padnout poslední, ale první,“ smál se.

Není to ostatně poprvé, co na svůj husarský kousek z Letné po návratu do Prahy vzpomíná. V březnu 2019 byl asistentem kouče Titeho, když se sem Brazílie po třiašedesáti letech vrátila a porazila českou reprezentaci 3:1.

Tomáš Souček o srážce s brankářem: Byla to pořádná rána. Jedno z nejvíc nepříjemných zranění Video: Sport.cz

I tenkrát byl na gól Spartě dotazován. „No jasně, jak bych mohl zapomenout? Golazo!“ zářil tehdejší asistent u brazilského národního týmu.

„Vidíte, jak jsem říkal. Dal jsem tu krásnej gól a oni si ho pořád pamatují,“ povykoval na brazilské novináře. Za otázku poděkoval dokonce v češtině.

Hlavní trenér Tite tehdy Sylvinha pověřil, aby hru českého soupeře nastudoval a analyzoval.

Teď může na nedávné zkušenosti navázat. „Viděl jsem mnoho zápasů soupeře. Sedm během dovolené a další po 31. červenci, kdy jsem se vrátil do práce. Je to velmi organizovaný tým s řadou individualit. Souček a spol. jsou fyzicky vybavení, vysocí, ve čtyřech pěti lidech se mohou dostat do vápna. Prostě nebezpečný tým,“ líčí.

Albánie se sparťanem Lacim očima expertů v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Oceňuje také svůj protějšek na lavičce. „Stojí proti nám mimořádně silný soupeř s vynikajícím koučem. Trenéra Šilhavého si velmi vážím, má velké zkušenosti. Má více schémat hry, umí výborně reagovat v průběhu utkání,“ chválí Sylvinho, který vede Albánii od začátku roku.

„Jakmile k nim nový trenér přišel, zlepšila se organizace hry, jejich pojetí. Jsou rychlí dopředu, hodně nebezpeční v přechodové fázi, pohotoví střelci. Jejich nátura je jít dopředu, chtějí dávat góly. Budeme muset být maximálně pozorní a koncentrovaní po celý zápas. Jedna chybička může rozhodnout,“ oplácí mu Jaroslav Šilhavý stejnou měrou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.