Hlavní obsah

Hned šest nováčků v nominaci! Pražská S zásobují reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová krev nastupuje. Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na úvodní zápasy kvalifikace EURO 2024 s Polskem a v Moldavsku hned šest nováčků. Jsou jimi Tomáš Čvančara, Lukáš Sadílek a Martin Vitík ze Sparty, David a Matěj Juráskové a David Douděra ze Slavie. Ve výběru jsou i Vladimír Coufal a Patrik Schick, kteří si doléčují zranění, jejich start zatím není úplně jistý.

V nominaci fotbalové reprezentace je šest nováčků a převažují hráči Sparty a SlavieVideo: Sport.cz

 
Článek

Český tým vstoupí do kvalifikace 24. března v pražském Edenu domácím zápasem s Polskem, které bude papírově nejtěžším soupeřem v pětičlenné skupině E. O tři dny později se Šilhavého svěřenci představí v Moldavsku. Na šampionát, který bude v příštím roce hostit Německo, postoupí první dva týmy z každé skupiny.

„Do kvalifikace vstupujeme s jednoznačným cílem postoupit. Rozhodli jsme se povolat a dát šanci také mladším hráčům, kteří v lize prokazují sportovní formu a také mají potenciál stát se v budoucnu oporami reprezentace," poukazuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Čtyři ze šesti nováčků (D. Jurásek, Vitík, M. Jurásek, Čvančara) patří věkem ještě do mladší kategorie. V poslední době proto probíhala častá komunikace mezi A-týmem a reprezentací do 21 let.

"Věříme, že ve chvíli, kdy máme některé hráče zraněné a někdo nemá potřebnou formu, nám pomohou. Bude záležet na nich, zda se v áčku udrží. Já věřím, že jo," dodává kouč.

Sparta se Slavií mají v nominaci celkem po šesti hráčích, mistrovská Plzeň jen dva.

Skupina mohla být horší, je spokojený Jaroslav Šilhavý. Poláci? Mají sice Lewandowského, ale my SchickaVideo: FAČR

Důležitá je dohoda s týmem do 21 let. Lvíčata se teď v přípravě na letní EURO utkají ve Španělsku s Belgií a Nizozemskem.

„Jednadvacítku čeká v červnu mistrovství Evropy. Určitě si přejeme, aby na turnaji uspěla. Pro březnový sraz jsme se však s trenérem Janem Suchopárkem a jeho realizačním týmem dohodli, že čtyři hráči spadající věkem k nim pojedou s áčkem, které čeká ostrý start do kvalifikace, zatímco jednadvacítka má na programu přípravné zápasy," poznamenává manažer reprezentace Tomáš Pešír.

"Co se týče červnového šampionátu do jednadvaceti let, budeme spolupracovat a komunikovat tak, aby obě mužstva byla co nejsilnější. Ostatně nominace těchto hráčů je vyznamenáním právě i pro tým do jednadvaceti let, kterému patří poděkování za vstřícné jednání," kvituje Pešír.

Nominace fotbalové reprezentace na utkání kvalifikace ME s Polskem (24. března v Praze) a v Moldavsku (27. března v Kišiněvě):
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Jiří PavlenkaBrémy160
Jindřich StaněkPlzeň50
Tomáš VaclíkHuddersfield530
Obránci
Jakub BrabecAris Soluň332
Vladimír CoufalWest Ham341
David DouděraSlavia Praha00
Tomáš HolešSlavia Praha172
Václav JemelkaPlzeň70
David JurásekSlavia Praha00
Ladislav Krejčí ml.Sparta Praha20
Martin VitíkSparta Praha00
Jaroslav ZelenýSparta Praha60
Záložníci
Antonín BarákFiorentina358
Václav ČernýTwente Enschede82
Matěj JurásekSlavia Praha00
Alex KrálSchalke342
Ondřej LingrSlavia Praha50
Lukáš SadílekSparta Praha00
Tomáš SoučekWest Ham569
Petr ŠevčíkSlavia Praha140
Útočníci
Tomáš ČvančaraSparta Praha00
Adam HložekLeverkusen191
Mojmír ChytilOlomouc23
Jan KuchtaSparta Praha122
Patrik SchickLeverkusen3518

Reklama