Hlavní obsah

EURO jednadvacítek začíná přetahováním o hotely, Češi jsou až třetí. O plánu B se v Gruzii nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 225 dnů. Tolik zbývá do prvního zápasu české jednadvacítky na letním mistrovství Evropy v Gruzii. Třaskavé duely s Anglií a Německem odehrají Češi v přístavním Batumi, partii s Izraelem bude hostit vnitrozemské Kutaisi. Obě města si minulý týden prošli trenér Jan Suchopárek s technickým vedoucím Michalem Černým, v Gruzii strávili čtyři dny. Dojmy? „Pozitivní, ještě se tam vrátíme,“ říká Černý s úsměvem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace do 21 let oslavují postup na ME po utkání s Islandem.

Článek

Letní teploty, svěží fotbal a málem i finále. Kouč Suchopárek má na Gruzii sladké vzpomínky, v roce 2017 se tam s devatenáctkou dostal mezi čtyři nejlepší týmy Evropy. Před pár dny se do země na východním pobřeží Černého moře vrátil: na detailní inspekci před další žhavou misí.

S technickým vedoucím Černým si za čtyři dny prohlédl třeba pět hotelů v Batumi, v jednom z nich budou čeští mládenci během šampionátu bydlet. „Favorita máme, ale pozor: nabídka zmíněných pěti hotelů je pro tři týmy. Kromě nás jde o Německo a Anglii," zmiňuje Černý první dva české soupeře na EURO. Vybírat se bude podle koeficientu, s kterým se šlo do říjnového losování: jako první si hotel zvolí Němci, pak Angličané a Češi až jako třetí v pořadí.

„Podle mých informací by se naše volba číslo jedna neměla shodovat s německou ani s anglickou," přibližuje Černý. Je v tom i kus logiky: oba elitní soupeři mají jiná měřítka než česká výprava. „Například německá delegace by mohla čítat až 70 lidí," naznačuje Černý.

Zatímco 20tisícová aréna v Batumi, kde se bude hrát i finále, je teprve dva roky stará, stadion v Kutaisi se ještě rekonstruuje. „Batumi má centrum jako vyspělé evropské město, přezdívá se mu Las Vegas východu. Do Kutaisi jsme jeli dvě a půl hodiny autem: život na gruzínském venkově je jiný než ve městě, ale o to vstřícnější tam lidé jsou," popisuje Černý.

Ačkoliv Gruzie sousedí s Ruskem, jehož armáda v únoru vtrhla na Ukrajinu, fotbalové hnutí si prý černé scénáře nepřipouští. „O žádném plánu B jsme se zatím s nikým nebavili. Všichni se chovají tak, jako kdyby se EURO mělo odehrát standardně v Gruzii," vykládá Černý.

Jednadvacítku brzy čekají přáteláky v Portugalsku (18. listopadu v Portimau) a s Norskem (22. listopadu ve španělském San Pedro del Pinatar), na další dva zápasy dojde v březnu. „V tuhle chvíli to vypadá na Belgii a Nizozemsko. Znovu budeme chtít hrát někde v teplejším podnebí," nastiňuje Černý.

A pak už hurá na EURO, Češi začnou 22. června s Anglií.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články