Hlavní obsah

Poctivost, sebevědomí, odvaha. Lvíčata chtějí v těžké skupině hrát o postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhůru do Gruzie! Česká jednadvacítka se tam příští rok v červnu na mistrovství Evropy střetne s Anglií, Německem a Izraelem. „Relativně těžká skupina, ale popereme se o postup,“ vzkázal záložník Jan Žambůrek. Jak na los reagovali další hráči a trenér Jan Suchopárek?

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Žambůrek (uprostřed) a Matěj Valenta bojují v odvetě baráže o postup na ME s islandskou obranou.

Článek

Z pověrčivosti si znovu přál letět do Gruzie - a poletí tam. Kouč Jan Suchopárek v zemi na východním pobřeží Černého moře došel s devatenáctkou do semifinále EURO 2017 a v létě se tam vrátí s jednadvacítkou. „Skupina je zajímavá z toho pohledu, že se stejně jako v kvalifikaci utkáme s Anglií, a taky nás čeká obhájce titulu Německo. Spolu s Izraelem jsme jasní outsideři, ale věřím, že se dokážeme poprat o jedno z postupových míst. Ovšem Anglie a Německo jsou jasní favorité nejen skupiny, ale celého turnaje," zdůrazňuje Suchopárek.

„Skupina se mi líbí. Los k nám byl přívětivý, mohli jsme dostat i náročnější soupeře," hodnotí útočník Václav Sejk. S tímhle pohledem byl v týmu sám, ostatní mluvili o těžké skupině. „Ale pokusíme se postoupit," slibuje stoper Martin Vitík.

Češi začnou 22. června v Batumi s Anglií. V kvalifikaci s ní dvakrát prohráli a museli jít do ošidné baráže, ale... „Říká se do třetice všeho dobrého a zlého, i proto věřím, že budeme Angličanům lepším soupeřem než v kvalifikaci. Právě na mistrovství Evropy můžeme překvapit," věří Suchopárek.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér českých mladíků Jan Suchopárek a záložník Matěj Valenta.

„Každý z nás si přeje takovou velmoc porazit," dodává stoper Vitík, jenž v úspěšné kvalifikaci vynechal jediný z dvanácti zápasů. „Doma to s Anglií tak špatné nebylo a myslím, že před EURO na tom můžeme stavět," připomíná útočník Václav Sejk povedený závěr červnové bitvy v Českých Budějovicích (1:2).

Tři dny po Anglii narazí Češi znovu v Batumi na Německo, které ovládlo loňské EURO jednadvacítek. „Upřímně, Němce jsem si nepřál," přiznává záložník Matěj Valenta. „Německo v kvalifikaci vyhrálo devět z deseti zápasů a může se opřít o skvělé hráče z bundesligy. My se ale dobře připravíme a snad budeme stejně jako Poláci proti Němcům schopni uhrát dobrý výsledek," naráží Suchopárek na polskou kvalifikační výhru 4:0.

„Budeme hrát proti klukům z nejlepších evropských soutěží, kterým musíme čelit týmovostí a tím, že táhneme za jeden provaz," naznačuje Sejk.

A Izrael? Na něj Češi půjdou 28. června v Kutaisi. „Technicky vyspělý tým, stejně jako my postoupil na EURO přes baráž. Na turnaji může mít i hráče z úspěšné devatenáctky, která došla do finále mistrovství Evropy," přibližuje trenér Suchopárek. „Poslední utkání ve skupině může rozhodnout o postupu a věřím, že můžeme Izrael porazit."

Do čtvrtfinále projdou ze skupiny první dva a na šampionátu v Rumunsku a Gruzii se bude hrát i o vstupenky do olympijské Paříže 2024. Kromě pořádající Francie a Anglie, která na turnaji pod pěti kruhy hrát nemůže, postoupí tři nejlepší z EURO.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Z utkání Česko - Island.

„Jsem rád, že máme skupinu v Gruzii, kde se nám před lety dařilo. Věřím, že se nám turnaj povede, nezklameme a budeme schopní konkurovat minimálně Anglii a Německu," doufá Suchopárek.

„Naší prvotní ambicí bylo dostat se na mistrovství Evropy a teď se popereme o postup," říká jeden z českých lídrů, záložník Jan Žambůrek. Jak na to? „Musíme k zápasům přistoupit poctivě, sebevědomě a odvážně."

Reklama