Hlavní obsah

Obhájci zlata opět nad propastí. Postup, nebo strašák jménem baráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě sázkařského skandálu svých hráčů řeší italský fotbal ještě jeden ryze sportovní problém. Po prohře 1:3 v Anglii totiž obhájcům evropského zlata stále více hrozí, že nepostoupí přímo z kvalifikace na EURO 2024.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Italům hrozí v kvalifikaci na EURO 2024 baráž.

Článek

Rozhodne dvacátý listopad, kdy aktuálně třetí Italové hrají s druhou Ukrajinou (kvůli ruské invazi se duel uskuteční v Leverkusenu, pozn. red). Ukrajincům už zbývá do konce kvalifikace jen tento zápas, Italové ještě 17. listopadu přivítají doma Severní Makedonii. Ukrajina má aktuálně o 13 bodů, tedy o tři více než Itálie, ale horší první vzájemný zápas (1:2).

„Ničeho se nebojím a byl bych překvapen, kdyby moji hráči ano. Je normální, že hrajete zápasy, ve kterých už není cesty zpět,“ říká k nepříliš lichotivé situaci Italů trenér Luciano Spalletti.

Pokud by se obhájcům evropského zlata nepodařilo proklouznout na postupovou příčku, čeká je baráž, kterou mají díky umístění v Lize národů jistou. Této fázi by se po minulých zkušenostech ale jistě rádi vyhnuli.

Připomeňme baráž na MS 2018, kdy Italové vypadli v dvojutkání se Švédskem (0:1 a 0:0), v baráži na katarský světový šampionát v roce 2022 pak překvapivě nestačili na Severní Makedonii (0:1). Tři zápasy, ani jeden vstřelený gól, dvě neúčasti na největším fotbalovém svátku.

„Nyní musíme myslet jen na poslední dva listopadové zápasy s vědomím, že máme osud ve svých rukou. Jet na mistrovství Evropy je náš sen, na utkání v Anglii musíme zapomenout. Všechno je otevřené,“ burcuje útočník Gianluca Scamacca.

Italové přitom v Anglii vedli právě díky premiérové brance v národním týmu Scamaccy. Albon však utkání otočil díky dvěma trefám Harryho Kanea a jednou zásahu Marcuse Rashforda.

„Mrzí mě to, nezasloužili jsme si prohrát o dva góly. Teď se ukáže, zda dokážeme růst v momentech, které před náš kvalifikace staví,“ má jasno Spalletti. Na EURO už postoupili fotbalisté Španělska, Skotska, Francie, Anglie, Turecka, Belgie, Rakouska a Portugalska.

Reklama