Hlavní obsah

GLOSA: Bič na Šilhavého. Fotbalová vláda odmítla Kocourkov, risk je ale příliš velký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několikadenní nejistota ohledně pozice trenéra fotbalové reprezentace je alespoň na měsíc rozptýlena, Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR dal Jaroslavu Šilhavému a jeho realizačnímu týmu důvěru do konce kvalifikace o Euro 2024. Tedy na dva poslední zápasy - 17. listopadu v Polsku a o tři dny později doma s Moldavskem. Jaký signál verdikt vysílá? Jde o správný krok nebo měl výkonný výbor jednat razantněji a Šilhavého odvolat?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Článek

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Realita je zkrátka taková, že národní mužstvo je v křeči, pod psychickou dekou. V neděli mělo co dělat, aby porazilo těsně Faerské ostrovy, které patří mezi evropské trpaslíky.

Ano, nelze zapomenout, že Šilhavý s týmem postoupil na Euro 2021, kde ho dovedl do čtvrtfinále. Jenže to je minulost. Covidovým šampionátem totiž pozitiva končí. S mužstvem kouč neuspěl v kvalifikaci o MS v Kataru, po pádu v baráži se Švédskem dokonce čelil odvolání. Od výkonného výboru dostal sice důvěru, ovšem s podmínkou, že musí nastat herní i výsledkový posun.

To se však nestalo. Reprezentace sestoupila z elitní Ligy národů a až na první poločas s Polskem v kvalifikaci o Euro 2024, slušně řečeno, nezáří. Jen díky významné pomoci klopýtajících Poláků jí zřejmě postup na šampionát nemine, herní projev má totiž sestupnou tendenci. Toliko tedy realita.

Nejsem vůbec příznivcem unáhlených odvolávání trenérů. I po pádu v Albánii jsem nebyl pro Šilhavého konec. Věřil jsem, že ještě má týmu co dát. Jenže v kontextu s vystoupením s Faeřany, výše uvedenými řádky a prázdnou svazovou pokladnou, je rozhodnutí fotbalové generality až přílišným riskem.

Hlas kabiny je sice jednoznačný, hráči stojí za koučem i jeho realizačním týmem. Nicméně v sázce je čtvrt miliardy korun, které UEFA vyplatí za účast na Euru. Nepostup na šampionát by znamenal pro tuzemský fotbal obrovský průšvih. K volné vstupence na Euro, v uvozovkách, stačí porazit 20. listopadu doma Moldavsko. Jasně, jistotu vítězství nezaručí žádný trenér, nicméně stávající mužstvo je evidentně bez drajvu, bez síly, bez kvality. Bič, který na Šilhavého ušili v úterý na Strahově, a sice zrušení dodatku, který mu zaručoval v případě postupu na Euro prodloužení kontaktu i pro šampionát, rapidní výkonnostní vzestup Součka a spol. nezajistí.

Bývalý reprezentační obránce Jan Rajnoch v pondělním pořadu Přímák na Sport.cz uvedl, že Výkonný výbor měl Šilhavého odvolat hned po těžké porážce v Albánii. A pokud by v úterý zvolil řešení s dočasným koučem na závěr kvalifikace, že by to byl Kocourkov. Jeho slova podepisuju, nicméně si myslím, že je lepší Kocourkov a mnohem vyšší pravděpodobnost čtvrtmiliardového bonusu než stávající varianta evidentně vyždímaného trenéra a mdlého celku.

Strahovská generalita obhajuje své rozhodnutí mimo jiné časovým faktorem, kdy už 27. října se odesílají klubům předběžné nominace jejich hráčů pro Euro. Pokud by seznam vypracoval dočasný trenér, bylo by to zvláštní. Jenže… Na druhou stranu si představme situaci, že český tým na ME postoupí. Což je i přes jeho značnou nepohodu spíše možné než nikoli. Z tohoto pohledu by ukončení spolupráce se Šilhavým bylo…Ano, zvláštní. Ve stylu - děkujeme, dovedl jste mužstvo na ME, ale na turnaji ho povede někdo jiný.

Je třeba uvést, že výkonný výbor vybíral výhradně ze špatných řešení. Byla by jím také varianta s dočasným koučem, který by nebyl spojený s žádným klubem. Několik jmen se nabízelo. Každopádně by však tento tah přinesl impulz, který by rozstřelil nynější neradostný stav národního týmu.

Jak měl Výkonný výbor FAČR správně vyřešit pozici reprezentačního trenéra?
Měl Jaroslava Šilhavého okamžitě odvolat a vybrat nového kouče.
75 %
Měl Jaroslava Šilhavého odvolat a přivést dočasného kouče do konce kvalifikace o ME.
5,5 %
Měl potvrdit kouče Jaroslava Šilhavého ve funkci až do konce jeho smlouvy.
2,7 %
Výkonný výbor vyřešil situaci správně.
16,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1438 čtenářů.

Reklama

  2 : 1 Sparta - Ostrava 2 : 1 82. min Živě
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  0 : 1 Ml. Boleslav - Slovácko 0 : 1 dohráno
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.