Hlavní obsah

Osobnosti mají svého favorita. Okruh kandidátů na trenéra reprezentace se zúžil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR ještě jméno nového trenéra národního týmu téměř jistě nepřinese. Strahovský šéf Petr Fousek nicméně avizuje, že výběr nástupce Jaroslava Šilhavého možná proběhne rychleji, než se původně plánovalo. Zákulisím běží informace, že hlavním kandidátem je bývalý svazový předseda a trenér Ivan Hašek, manažerem národního mužstva by pak mohl být někdejší reprezentační kapitán Pavel Nedvěd. Osobnosti jsou pro. Podívejte se na naši anketu.

Vybírá se nový trenér fotbalové reprezentace. V anketě Sport.cz favorit jasný. Video: Sport.cz

 
Článek

Kdo povede český tým v létě na EURO v Německu, zůstává zatím tajenkou i po sobotním losu šampionátu. Konkrétní jména zatím vedení asociace nekomentuje.

„Probíhají jak jednání pracovní skupiny, tak i sportovní rady. Pochopitelně proběhla i určitá komunikace s určitými kandidáty, ale blíže to zatím nelze upřesňovat. Dá se říct, že výběr adeptů se zúžil. Kolik možných kandidátů bylo nebo je, nemohu prozradit,“ říká Petr Fousek, předseda FAČR.

Nového trenéra fotbalové reprezentace FAČR stále ještě vybírá. Padne rozhodnutí ještě letos? Video: Sport.cz

Nejde jen o trenéra, vybírá se také nový manažer. „Dvě funkce se vzájemně ovlivňují, pochopitelně i konkrétní osoby. Je potřeba, aby fungovala určitá kompatibilita. Pracujeme na tom jako na celku,“ poukazuje Fousek.

Podle zákulisních zpráv je hlavním favoritem na trenéra Ivan Hašek. Jako manažer by se pak mohl do českého fotbalu vrátit Pavel Nedvěd.

Sport.cz během slavnostního večera ke 30. výročí založení Nadace fotbalových internacionálů oslovil v anketě některé osobnosti. Hašek je pro ně logickou volbou.

Legendární Antonín Panenka slaví 75. narozeniny. Dostal k nim i vlastní bankovku.Video: Sport.cz

„Zaznamenal jsem asi pět šest kandidátů. Někteří jsou ovšem vázaní v klubech. Ivan Hašek mi přijde jako nejlepší volba. Je volný, fotbalu rozumí. Má zkušenosti z české, francouzské, japonské i arabských lig. Má velký přehled a je to navíc persona, která by u současných hráčů mohla mít patřičný respekt,“ poukazuje legendární Antonín Panenka.

„Na výběr je spousta kvalitních trenérů. Asi bych vybral klidného Víťu Lavičku, který už vedl jednadvacítku. Je mi jasné, že má teplé místečko ve Spartě. Pro mě je symbolem korektního jednání. Myslím, že by si s hráči rozuměl,“ přemítá bývalý kouč národního týmu Petr Rada, dnes trenér Dukly.

„Situace je celkem složitá, ne každý to chce dělat. Zmiňovaní kandidáti jsou naprosto skvělí trenéři, ať už Martin Svědík, nebo třeba Ivan Hašek. Tak si myslím, že se dá vybrat,“ říká bývalý kapitán reprezentace Václav Němeček.

Ladislav Vízek má jasného favorita na reprezentačního trenéra, mohl by přinést i úspěch na EURO. Hříšníci ze srazu by měli dostat milostVideo: Sport.cz

„Mám svého favorita! Ivan Hašek je volný, má charisma, sebevědomí. Je hladový trenérsky, vzal by to. Navíc s tím, že mu na penězích moc nezáleží a má chuť do práce. Nebyl by drahý, což je pro FAČR důležité. Všichni, co jsme fotbal hráli, s jeho volbou souhlasíme,“ horuje již delší čas internacionál Ladislav Vízek.

Se svým kamarádem Haškem se dokonce bavil, koho by bral za asistenty. „Ivan by si vybral, nebojte… Je takový klidný, ale přísný. Třeba by si vzal k sobě Petra Radu, který dokáže vyhecovat. O asistenta by vůbec nebyla nouze,“ dodává Vízek.

Reprezentační srazy jsou krátké, trenér musí být schopný i manažersky. „Trenérů na tréninky je dost. Hledal bych spíš kouče, který dobře čte hru, připraví se na soupeře, má cit po střídání a podobně. Rád bych tam viděl Ivana Haška,“ hlasuje Ivan Kopecký, někdejší trenér reprezentace do 21 let.

Více už v našem videu.

Souhlasíte s osobnostmi českého fotbalu, které vidí jako ideální volbu Ivana Haška?
Ano
63,3 %
Ne
36,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8375 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.