Hlavní obsah

Fousek o výběru trenéra: Žádná váhavost a rozpačitost. Okruh se zúžil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trenér fotbalové reprezentace by mohl být znám dříve než v lednu, nastínil předseda FAČR Petr Fousek. Konkrétní jména ani další detaily však nechce do definitivního rozhodnutí vůbec komentovat. Dokonce ani nevyloučil variantu se sáhnutím do zahraničí.

Nového trenéra fotbalové reprezentace FAČR stále ještě vybírá. Padne rozhodnutí ještě letos? Video: Sport.cz

 
Článek

Jaroslav Šilhavý rezignoval před dvěma týdny. Jak aktuálně výběr jeho nástupce probíhá?

Nic neprotahujeme, není to žádná váhavost, nerozhodnost, rozpačitost. Máme interní plán. Řekli jsme, že trenér by měl být znám do ledna. Možná to bude dřív, ale je potřeba zdůraznit, že jde o důležité a zodpovědné rozhodnutí, je to nejsledovanější kouč v zemi. Přichází před Eurem a víme, že chceme koncepční řešení. Bude nás čekat Liga národů a kvalifikace na další MS. Ve vlastním zájmu se snažíme jednání co nejvíce zrychlit.

Máte za sebou už konkrétní jednání?

Proběhla komunikace s určitými kandidáty, výběr se postupem času zúžil. Nemohu však prozradit, kolik kandidátů bylo a momentálně je.

Ve čtvrtek zasedá výkonný výbor, je možné, že bude už jasno?

Spíše to nepředpokládám. Chceme k výběru přistoupit s výhledem na další kvalifikaci o MS. Proběhla celá řada spekulací, některé nerealistické, ale dokud nebude proces ukončen, nemůže zaznít žádné jméno. Máme jasně nastavený proces, jak chceme postupovat. Není to tak, že bychom se probudili a najednou někoho hledali.

Jak jste vnímal, že Česko bylo jako jediné na losu EURO v Hamburku bez hlavního kouče?

Nevidíme to jako handicap. Viděli jsme, jak jsou zejména mediálně exponování trenéři jiných zemí. S hráči pak jsme v kontaktu. Vědí, že chceme vybrat co nejlépe. Souvisí s tím také manažer a realizační tým.

Komentář technického ředitele FAČR a člena pracovní skupiny Ericha Brabce: „V pondělí bylo online jednání se sportovní radou. Umožnila mi, abych veřejně řekl, že přednesla nějaký návrh, ale z pochopitelných důvodů s ním nejdříve seznámím pana předsedu a výkonný výbor.“

Bude si moct trenér vybrat své asistenty?

Určitě bude mít svou představu o asistentech, barák se staví odshora. Nechceme nutit trenérovi lidi, které nechce, ale chceme do toho promítnout i své představy. Stavíme tým s výhledem na delší dobu. U asistentů existuje možnost, že budou pracovat i jinde. Co se týče manažera reprezentace, s trenérem se vzájemně ovlivňují, je potřeba aby tam byla kompatibilita. Pracujeme na všem jako na celku.

Je stále ve hře varianta ze zahraničí?

Nemůžeme to vyloučit, přestože to spadá do oblasti spekulací.

Jak vypadá spolupráce pracovní skupiny a dalších orgánů?

Ustavili jsme pracovní skupinu, což je v našich očích standardní proces. Karla Brücknera vybírala tehdy skupina složená z předsedy, tří místopředsedů a generálního sekretáře, kterým jsem byl já. Vybrali jsme dobře, takže nikdo nemůže říct, že vedoucí funkcionáři nemají kompetenci. Nikdy jsme z procesu nevypojili technického ředitele ani sportovní radu. Komunikace probíhá, rada má své slovo, ale zároveň poradní kompetenci, tedy ne rozhodovací. Ta náleží výkonnému výboru.

V pětičlenné skupině, která by měla vybrat nového trenéra po Jaroslavu Šilhavém, jsou kromě Fouska člen výkonného výboru za profesionální soutěže či člen představenstva Viktorie Plzeň Adolf Šádek, nový technický ředitel FAČR Erich Brabec a místopředsedové FAČR Jiří Šidliák a Miroslav Richter.

Ještě trochu mimo pozici trenéra, jak se vyvíjí možný konec Tomáše Neumanna ve výkonném výboru?

Zatím nám nic nového vědět nedal. Vyžádal si po kauze v Olomouci čas na sebereflexi, takže mu do čtvrtka dáváme prostor.

Reklama