Hlavní obsah

Přistát a dotankovat! Reprezentaci čeká dobrodružný přelet napříč Evropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy během čtyř dnů jsou hračka. Loni musela fotbalová reprezentace zvládnout v červnu hned čtyři utkání. Národní tým 17. června v Tórshavnu nastoupí proti Faerským ostrovům ke třetímu utkání kvalifikace EURO. O tři dny později se představí v Podgorici v přípravě s Černou Horou. Nominováno je hned 25 hráčů, po úvodním duelu se od mužstva odpojí šestice Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka, Ladislav Krejčí mladší a Jan Kuchta.

Nešťastný červnový termín a navíc komplikovaná cesta za soupeřem. Český tým musí odlétat s hodně lehkým letadlemVideo: FAČR

 
Článek

Červnový reprezentační termín je nejméně oblíbený. Klubová sezona končí hráčům v různých termínech, není snadné mužstvo vyladit.

„Termín hovoří za vše, už jen organizace srazu. Kluby nás požádaly, abychom hráče pošetřili. Vyšli jsme jim vstříc. Druhý zápas určitě nechceme podcenit, ale dobře ho odehrát, vyzkoušet další hráče. Věřím, že zápas, který nás ze dvou zajímá nejvíce, zvládneme a pak se připravíme na druhý," říká trenér Jaroslav Šilhavý.

„Termín je nešťastný, ale loni byl program ještě horší. V červnu jsme hráli hned čtyři zápasy, to bylo šílené. Docela se to zvládlo, takže věřím, že především hlavní utkání i letos zvládneme," dodává kouč.

Loňský červen v Lize národů
2.6. PrahaČR - Švýcarsko 2:1
5.6. PrahaČR - Španělsko 2:2
9.6. LisabonPortugalsko - ČR 2:0
12.6. MálagaŠpanělsko - ČR 2:0

„Termín je nešťastný hlavně pro první tři ligové týmy. Spartu, Slavii i Plzeň čekají předkola, ale jednání ze strany českých klubů bylo velmi korektní," oceňuje manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Na druhou stranu, fotbalisté mají štěstí, že na Faerských ostrovech nastoupí právě v létě. V chladnějších obdobích roku tam bývají náročné klimatické podmínky.

Antonín Barák chybí v nominaci fotbalové reprezentace. Jeho chování v týmu nebylo správné!Video: FAČR

„Hrát tam na podzim snad ani nejde. Byl jsem tam v březnu a zažil snad všechna roční období... Ostrovy nejsou moc velké, je to drahá země. Komplikovaný je i samotný přílet. Ne každé letadlo tam může přistát, musíme odlétat třeba s hodně lehkým strojem. Když se pak budeme z Tórshavnu přesouvat do Podgorice, musíme mít mezipřistání v Praze a dotankovat," líčí Pešír.

Mužstvo se sejde v pondělí 12. června a bude se připravovat v tréninkovém centru Sparty na Strahově na umělé trávě, na níž se bude hrát utkání na Faerských ostrovech.

„Sparta nám vyšla vstříc. Umělka na Strahově je podobná té, co nás čeká tam," vysvětluje manažer.

Povinné mezipřistání při přeletu napříč Evropou mezi zápasy nároďák prakticky využije. Při cestě z Tórshavnu k přípravě do Černé Hory se v Praze odpojí od týmu šestice hráčů - trojice ze Slavie, dvojice ze Sparty a Coufal z West Hamu.

„Mají za sebou extrémně náročnou sezonu. Vzhledem k tomu, že v Černé Hoře nás čeká příprava a chceme dát šanci i jiným, rozhodli jsme se vyjít vstříc jak těmto hráčům samotným, tak jejich klubům. Domluva se Spartou i se Slavií byla naprosto bezproblémová. Snad i takový malý detail pomůže, že Sparta i Slavia budou dobře připravené na novou sezonu. Aby byly úspěšné v evropských pohárech, je i v zájmu reprezentace a celého českého fotbalu," poukazuje Pešír.

Reklama