Hlavní obsah

Rameno, přísahá dál Chytil. Vyloučení v Albánii viděl asi tisíckrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařadil se mezi nešťastné postavy nečekaně dramatické kvalifikace o EURO 2024. Útočník Slavie byl v Albánii vyloučen a fotbalová reprezentace pak v oslabení dospěla k potupné porážce 0:3. Mojmír Chytil je nicméně i měsíc po utkání v Tiraně přesvědčený, že rukou nezahrál, a že tudíž červenou kartu dostal neprávem.

Červená karta? Tu situaci jsem viděl snad tisíckrát, za mě je to pořád rameno, vrací se Mojmír Chytil k reprezentačnímu zápasu v AlbániiVideo: Sport.cz

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý forvard na konci první půle dopravil v Albánii míč do sítě a Češi slavili vyrovnání na 1:1. Gól ovšem neplatil, Chytil navíc vyfasoval druhou žlutou kartu za to, že podle rozhodčího Dannyho Makkelieho dostal míč za čáru úmyslně rukou.

„Od té doby jsem se koukal na osudný moment asi tisíckrát a nemůžu si pomoct, za mě je to pořád rameno! Je to ale za mnou, chci se soustředit na Polsko a celé to odčinit. I když odčinit… Prostě se porvu za mančaft, pokud dostanu šanci od trenéra,“ ujišťuje slávista, který kvůli jednozápasovému trestu vynechal duel s Faerskými ostrovy (1:0).

Trénink fotbalové reprezentace před kvalifikačními duely v Polsku a s MoldavskemVideo: Sport.cz

Chytil minulý čtvrtek nahrál Jurečkovi na první gól a sešívané nakopla slavná výhra nad AS Řím 2:0 v Evropské lize.

„Po porážce s Plzní jsme si řekli, že musíme zabrat. Přišel AS Řím a myslím, že jsme se v utkání všichni potkali s vítěznou formou. Myslím, že i mně osobně se zápas povedl. Trochu mě mrzelo, že jsem nevyužil svou šanci a nedal Římu gól. Ale byli jsme hrozně rádi za vítězství. My hráči ze Slavie si vítěznou mentalitu musíme přenést i do reprezentace,“ přeje si.

Slavia pak v neděli zvítězila také na Hané. Závěrečný zápas ve skupině s Moldavskem se hraje v pondělí právě v Olomouci, odkud Mojmír do Slavie přišel a kde při svém reprezentačním debutu nasázel v přípravě hattrick Faeřanům (5:0).

Trošku se s tím peru, říká Jan Kuchta o svém čekání na gól. Před srazem reprezentace musel na ultrazvuk. Video: Sport.cz

„Jako víceméně odchovanec Olomouce ji považuji za správné místo pro poslední utkání. Na svůj hattrick samozřejmě vzpomínám. Rád bych ho zopakoval, v každém zápase. Ale není to jen o gólech, chci pomoci týmu. Ať dá gól kdokoliv,“ líčí Chytil.

Domů se těší, podporovat ho tam budou jeho Hujerovi… „Někteří kamarádi kupovali lístky ještě v době, kdy nebylo jisté, jestli budu v nominaci. Budu tam mít dost známých, kamarádů i rodiny, přesné číslo ale ještě nevím,“ culí se.

Čeferin se přišel podívat na trénink
Než se reprezentace přesune během středy do Polska, přišel se na její úterní podvečerní trénink na Strahově podívat Aleksander Čeferin. Slovinský předseda UEFA počtvrté za poslední dva roky zavítal do Prahy a s šéfem FAČR Petrem Fouskem mimo jiné probírali českou snahu uspořádat po červnovém finále Konferenční ligy další velkou akci. Mělo by jít o kongres, zasedání výkonného výboru nebo některé mistrovství Evropy nižší kategorie. „Moje jediná zpráva je, že se strašně rádi vracíme do Prahy. To je nádherné město. Komu bude jaká akce přidělena, nyní samozřejmě nemohu říct,“ řekl Čeferin, jehož doprovázeli ředitel národních asociací Zoran Lakovič, ředitel rozvoje fotbalu Zvonimir Boban a poradce Luis Figo. Oba předsedové ze Strahova zamířili na galavečer k oslavě 130. výročí založení pražské Sparty.

Reklama