Hlavní obsah

Reprezentační kouč se po bitvě o EURO sprostě pohádal ve studiu. A naštvaně odešel

Švédští fotbalisté si po úvodní kvalifikační porážce od Belgie 0:3 spravili v pondělí v boji o EURO 2024 chuť drtivou výhrou nad Ázerbájdžánem 5:0. Kouč Janne Andersson si však radost z vítězství dlouho neužil. Bezprostředně po zápase v Solně totiž přišel na rozhovor do studia, kde neunesl kritičtější otázky jednoho z přítomných expertů a po ostré hádce studio naštvaně opustil. Jeho výbuch se tak stal v celé zemi rázem tématem číslo jedna, které vše ostatní zastínilo.

Foto: Repro Viaplay

Kouč Švédska Janne Andersson ve studiu Viaplay během slovní přestřelky s expertem Bojanem Djordjicem.

Článek

Anderssona rozčílila otázka experta Bojana Djordjice, Švéda se srbskými kořeny, jenž prošel Manchesterem United či Glasgow Rangers a severský stát reprezentoval v mládežnických kategoriích.

Djordic svým dotazem zpochybnil správný výběr hráčů pro národní tým. Ptal se mimo jiné na to, proč autor parádního gólu na 4:0 Jesper Karlsson nastoupil v pondělí až v 82. minutě a proti Belgii jen seděl na lavičce.

„Jesper to vyřešil velmi dobře. Ale to můžeme tady diskutovat o výběru hráčů celou podělanou noc. Pardon," začínal Andersson ve studiu stanice Viaplay přecházet do protiútoku.

„Koho bych měl ale ze sestavy pak vyndat? Mám vyměnit jedenáct hráčů? Nezlobte se na mě, jako kouč si prostě v tomhle můžete dělat, co uznáte za vhodné. Tyhle kecy nemůžu vystát," pokračoval nakvašeně kouč.

Djordjic kontroval s tím, že si Andersson bere výměnu názorů zbytečně osobně. Nastartovaného trenéra už ale nešlo zastavit.

„Panebože, my vyhrajeme 5:0 a ty tady stojíš a kňouráš. Prostě tam přišel (Karlsson) a hned dal gól. Byla to velká zábava," obořil se trenér.

„Jenom mě zajímalo ...," snažil se znovu vrátit do diskuze Djordic. „Stojíš tu a kňouráš. Jako každý zápas," skočil mu do řeči Andersson. Expert ho v ten moment upozornil, že kouč reprezentuje deset milionů lidí.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédští fotbalisté Viktor Gyokeres (vpravo) a Mattias Svanberg.

„A koho reprezentuješ ty?" zaútočil trenér. Djordjic odpověděl, že samozřejmě Švédsko, ale otázku si přebral jako podpásovou narážku na svůj původ. „A proč bych neměl (reprezentovat Švédsko)? Máš s tím nějaký problém? Chceš snad naznačit, že to tak není?" bránil se expert.

„No tak to ti gratuluju. Dobře, dobře. Určitě jsi i kouč na nejvyšší úrovni," rýpal dále Andersson. „A ty jsi taky hrál fotbal na nejvyšší úrovni, že jo," vrátil mu políček expert útokem na koučovu nijak zářnou hráčskou kariéru.

„Meleš tu sra*ky po tom, co jsme vyhráli 5:0. To je fakt špatný," povzdechl si Andesson.

Slovní přestřelka dál pokračovala. Moderátor Niklas Jihde se ji snažil dostat zpátky do věcné a tradiční roviny otázkou na to, co trenéra v zápase potěšilo. Ale moc neuspěl.

„Nic mě nepotěšilo. Měl jsem nechat hrát Jespera Karlssona o deset minut víc, aby byli všichni spokojení. Tohle je už fakt moc. Kdybychom prohráli 0:3, tak bych chápal, že po mně půjdete. Proč bych si to ale měl nechat líbit, když jsme vyhráli 5:0? Stojíte tady proti mně, čtyři lidi a dáváte mi tyhle otázky. To je sakra hodně špatné. Takže díky. Uvidíme se zase někdy jindy," řekl Andersson, položil mikrofon a ze studia odešel.

Na následné tiskové konferenci už trenér připustil, že se možná nechal příliš unést a že zašel dál, než měl. Nicméně trval na tom, že mu chybí větší respekt od médií.

Reklama