Hlavní obsah

Barák střídal češtinu s italštinou a trenérům jen potvrdil názor na Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chvíli italsky, pak česky a vždy plynně. Záložník Fiorentiny Antonín Barák na středeční tiskové konferenci před čtvrtfinále Konferenční ligy na půdě Plzně ukázal, že přepínaní mezi oběma jazyky mu po letech strávených na Apeninském poloostrově nedělá problém. Celek ze Serie A má ze Západočechů respekt, ale český reprezentant zároveň netají: „Po roce věříme znovu ve finále.“

Natěšený Antonín Barák v Plzni. Je skvělé hrát doma, bude to náročný zápas, známe sílu Viktorky!Video: Sport.cz

 
Článek

Fiorentina má po reprezentační pauze našlapaný program v podobě anglických týdnů. Pořádná příprava na Plzeň tak začala až ve středu a bude pokračovat v posledních hodinách před výkopem. Italové navíc trénovali doma a stadion ve Štruncových sadech si po příletu jen prohlédli skrze krátkou procházku.

Je pro vás zápas v Česku hodně speciální?

Moc se těším, bude skvělé hrát před trochu „vlastními“ fanoušky. Zařizoval jsem i pár lístků, na stadionu bude dost kamarádů i členů rodiny. Čekám náročné utkání. Vím, jak je Plzeň doma silná. Všichni utkáním žijí a nemohou se dočkat.

Chtěli po vás trenéři nějaké rady?

Bavili jsme se, na pár poznatků se mě ptali. Ale dnes existují takové zdroje, že si každý dokáže sehnat cokoliv. Šlo jen o potvrzení jejich názoru, který byl správný. Měli všechno.

Můžete být konkrétní?

Ptali se třeba i na atmosféru, jak se v Plzni fotbalem žije. Říkal jsem, že nás z tohoto hlediska nečeká nic jednoduchého. Vyhlížím krásné prostředí.

Konferenční ligu hrajete v Česku po necelém roce, loni jste ve finále v Edenu padli s West Hamem.

Pro nás obrovská motivace. Logicky chceme dojít co nejdále. Šance pořád žije a může se stát cokoliv. V tom je fotbal krásný. Chceme být úspěšní a věříme, že znovu dosáhneme alespoň na finále. Minulou sezonu jsme prohráli i to v italském poháru, což nám dává ještě větší hlad po úspěchu. Z toho hlediska máme super velkou motivaci a bude záležet jen na nás, jak zužitkujeme aktuální formu.

Barák proti Plzni

Antonín Barák nastoupil proti Plzni zatím třikrát s bilancí dvou výher a jedné porážky. Sezonu 2015/2016 začal v Příbrami, která nestačila na Viktorii poměrem 0:4. Následně přestoupil do Slavie. Plzeň v tomto ročníku získala titul a poslední kolo hrála v Edenu. Padla 0:5, tehdy šlo o nejvyšší prohru za posledních 10 let. Barák přispěl k demolici jednou trefou. V sezoně 2016/2017 pak stále jako slávista slavil výhru nad Západočechy 1:0.

Co čekáte od Plzně?

Pokud se nemýlím, nikdy nebyli ve čtvrtfinále evropského poháru, což mluví za vše. Udělají vše, aby postoupili. Máme respekt, ale také velké ambice. Chceme jít dál za každou cenu. Jsem si jistý, že všichni mají v hlavě minulý ročník, kdy jsme finále prohráli až v samotném závěru. Není možné povolit, jedna sekunda může změnit všechno. Jsme připraveni na sto procent.

Jak zatím hodnotíte sezonu, jejíž začátek ovlivnily z vašeho pohledu zdravotní problémy?

Jako tým jsme začali lépe než tu minulou, ale jak naznačujete, u mě tomu bylo naopak. Snažil jsem se dostat co nejdříve do formy a získat fyzičku, kterou každý hráč potřebuje, aby mohl nastupovat v lize i pohárech. Teď jsem šťastný. Fiorentina je stále ve třech soutěžích, což je super. Věřím, že se nám podaří dosáhnout ještě velkých výsledků.

Reklama