Hlavní obsah

Bývalý stoper Plzně: Chci, aby vyhrál Feyenoord! V Edenu ho ale čeká těžká práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slávisté vědí: pokud porazí ve čtvrtek v Edenu Feyenoord, budou v semifinále Konferenční ligy. Jak vyhrát nad slavným nizozemským klubem dobře ví český stoper Tomáš Hájek. V lize nad ním s Vitesse Arnhem zvítězili v této sezoně dvakrát. „Žádný univerzální recept na Feyenoord neexistuje. Jestli ho chcete porazit, musí se vám prostě sejít víc věcí najednou," říká bývalý obránce plzeňské Viktorie.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Střelec Feyenoordu Marcos Senesi slaví.

Článek
Fotogalerie

Tipnete si, jak odveta v Edenu dopadne?

Nejdřív se vrátím k prvnímu utkání v Rotterdamu. Musím říct, že to byl úžasný fotbal, nečekal jsem, že skončí takovým výsledkem. Odveta je naprosto otevřená. Favorizuji ale Feyenoord, protože působím v Holandsku. Pokud uspěje, bude to dobré pro nizozemský koeficient, tudíž i pro Vitesse.

Jak to vypadá s marodkou Slavie? Budou proti Feynoordu k dispozici Sor a Holeš?Video: Sport.cz

Takže spíš budete držet palce Feyenoordu?

Kdyby proti němu stála Plzeň, musel bych odpověď zvážit, mám k Viktorce pořád blízko. Ale takhle chci, aby vyhrál Feyenoord. Zároveň vím, že ho čeká strašně těžká práce. Co Slavia prokazuje v Evropě, je obdivuhodné. Ale doufám, že Feyenoord odvetu zvládne.

Vzbudil výkon Slavie před týdnem v Nizozemsku ohlas?

V první řadě místní média a experti chválili Feyenoord. S tím, že na vynikající partii se podílela i Slavia. Zaznělo, že dala neregulérní gól, což bylo vykompenzováno zákrokem na Tomáše Holeše, který mohl být penaltový. Bohužel se na Konferenční lize šetří, není tam přítomen VAR.

Jestli dojde na penalty, tak se někam zavřu. Ale snad se to nestane, věří Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

S Vitesse na Feyenoord umíte, v této sezoně jsme ho zdolali dvakrát...

Co jsem v Arnhemu, porazili jsme Feyenoord už třikrát, další dvě utkání skončila remízou. Zápasy jsou vždycky vyhecované, Feyenoord je velký tým, má fanoušky po celé zemi. Musíme se vám sejít všechno dohromady. Štěstí, momentální forma a další věci. Feyenoord v holandské lize a v pohárech je ale malinko jiný.

Jak to myslíte?

K vysvětlení použiju příklad právě Vitesse. Když jsme hráli Konferenční ligu, cítili jsme obrovskou motivaci. Jako by nám někdo píchnul do žil novou krev. Vnímáte, že reprezentujete v Evropě nejen sebe, klub, ale i zemi. Náš výkon byl leckdy diametrálně odlišný od výkonu z nizozemské ligy.

V Česku zaznívají hlasy, že Feyenoord je venku ještě nebezpečnější než doma. Vzhledem k rychlým, brejkovým hráčům. Souhlasíte?

Jen si vezměte Sinisterru nebo Linssena, mého bývalého spoluhráče z Vitesse. Kromě rychlosti má i výborný výběr místa a neskutečný výskok, byť je vzrůstem malý. Nebo Nelson v útoku. Jak říkám, Feyenoord má fantastické mužstvo. Odveta pro něj ale bude každopádně hodně těžká.

Chybělo málo a čtvrtfinále Konferenční ligy se týkalo i Arnhemu. Už přebolelo osmifinálové vyřazení s AS Řím?

Pro Vitesse byla účast v Evropě obrovský úspěch. V létě jsme měli cíl, zahrát si šest skvělých zápasů ve skupině, což se podařilo. Přidali jsme třešničku na dortu, vyřadili jsme ve vyřazovací části Rapid Vídeň a v osmifinále proti AS Řím jsme ještě v devadesáté minutě postupovali. Ale takový je fotbal.

V Arnhemu máte smlouvu ještě na další rok, plus opci na další sezonu. Dodržíte ji, přestože vaše herní vytížení není v posledních týdnech velké?

Ze začátku jsem hrál úplně všechno, pomohl jsem Arnhemu do Konferenční ligy, teď už to takové není. Je možná paradox, že mám s trenérem fantastický, až kamarádský vztah. Pochopitelně, každý chce hrát. Člověk ale nesmí ztratit motivaci, což mně se nestalo. Musíte být správně naštvaní, nekopat kolem sebe. Fotbal není o jedenácti lidech. Přijdou zranění, karty, vy musíte být v daný moment připravení. Ať nastoupíte na deset minut, na půl hodiny nebo na celý zápas. Dělám maximum, abych nachystaný byl.

Vyřadí Slavia ve čtvrtfinále Konferenční ligy Feyenoord?
ano
64,2 %
ne
35,8 %
Celkem hlasovalo 3013 čtenářů.

Reklama

Související témata: