Hlavní obsah

Táta a talisman. Traoré teď ve Slavii září. Jak pomáhal Simovi a co budoucnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Slavii mu říkají táta nebo kapitán Afričanů. On sám o sobě prohlásil, že je takovým talismanem, protože dává důležité góly jako v prvním čtvrtfinále Konferenční ligy na půdě Feyenoordu Rotterdam při divoké remíze 3:3. Fotbalový záložník Ibrahim Traoré platí za mentora pro mladší africké spoluhráče, v posledních týdnech ale hodně pomáhá sešívaným i přímo na hřišti. „Momentálně patří k nepostradatelným hráčům,“ přikývl trenér červenobílých Jindřich Trpišovský. Zůstane ale Traoré v Edenu i po této sezoně, po níž mu končí dosavadní smlouva?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ibrahim Traoré ze Slavie oslavuje gól na 4:0 během utkání s Pardubicemi.

Článek

Ibrahim Traoré má rád velké zápasy. Umí se v nich orientovat, sedí mu, když na hřišti pulsují emoce. A je schopný ve vypjatých chvílích dávat góly, ačkoliv obávaným šutérem rozhodně není.

Za Slavii dal za tři a půl roku čtrnáct branek, mezi nimi jsou evropské trefy proti Genku, Fenerbahce, Linci a naposledy gólová patička proti Feyenoordu Rotterdam v páté minutě nastavení. A samozřejmě nejslavnější branka proti Seville, kterou záložník z Pobřeží slonoviny poslal Slavii do čtvrtfinále Evropské ligy.

„Můj největší gól. Zapsal jsem se tak navždy do slávistické historie. Dodnes se mě na to fanoušci ptají, když mě někde potkají," povyprávěl Traoré v novém čísle klubového časopisu Poločas, který vyjde k čtvrteční odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy s Feyenoordem Rotterdam.

Poslední český pohárový zástupce si z Nizozemska přivezl nadějnou remízu 3:3, doma bude chtít proniknout mezi nejlepší čtyři mužstva třetí evropské soutěže. Třiatřicetiletý rodák z Abidžanu by neměl v sestavě chybět, kouč Jindřich Trpišovský ho nyní hojně využívá.

Spoléhá na jeho sílu v osobních soubojích, přehled, zkušenosti. Ve středu zálohy ho může využít prakticky na jakékoliv pozici, v posledním ligovém utkání proti Pardubicím ho právě kvůli souboji s Feyenoordem šetřil, na plac ho ale vypustil na pár minut a Traoré gólem demonstroval svou aktuální pohodu.

„Je pro nás dlouhodobě důležitý, ale momentálně v hierarchii týmu obrovsky pokročil," přiznal Trpišovský. „Na Ibrovi je vidět, jak je mentálně silný, jak obrovské má zkušenosti, jak se dokáže připravit na těžké zápasy i roli, kterou dostane. Hráčů jako on moc není, vyloženě vyhledává emoční zápasy a situace, je v nich hodně silný. Momentálně patří k nepostradatelným hráčům, ve čtvrtek se o něj chceme opřít," přidal hlavní stratég sešívaných.

Z Traorého logicky sálá pohoda, nadšení a klid. „Užívám si to. Před dvěma měsíci nikdo nečekal, že budu pravidelně hrát. Teď nastupuji do spousty zápasu a dávám i dost gólů. Cítím se výborně," pochvaloval si.

„Přijde mi, že zlom nastal, když se mu narodil syn," našel jednu z hlavních příčin Traorého fazony hráčský manažer Daniel Smejkal, který ho zastupuje. Slávistický záložník je smířený s tím, že potomka nevidí pořád, protože jeho partnerka se synem žijí v Paříži. „Když může, jezdí za nimi. Stejně tak když mohou dorazit oni za ním, jsou tu. Afričtí hráči jsou na tohle zvyklí," přiblížil Smejkal. Synka už pyšný táta několikrát vzal do kabiny.

Foto: Facebook Tomáše Syrovátky

Sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek a záložník Ibrahim Traoré v Abidžanu.

Traoré je i tátou fotbalovým, ve Slavii dohlíží na mladší africké spoluhráče. Pomáhá jim s adaptací, funguje jako prodloužená ruka trenérského štábu. V tomhle směru se učil od krajana Simona Deliho,s nímž se hodně bavil. Nejvíc se zapojil do aklimatizace Abdallaha Simy, jenž v Edenu raketově vzlétl a vysloužil si přestup do anglického Brightonu (nyní hostuje ve Stoke).

Golmani SlaviaVideo: Sport.cz

Jelikož Sima neuměl po příchodu z Táborska anglicky, Traoré mu všechno tlumočil. Zároveň mu radil, jak se chovat při trénincích, říkal mu, na co kladou trenéři důraz a co není radno šidit. „Seděl jsem vedle něj během zápasu Evropské ligy na Leicesteru. Bylo tam ticho, Ibra prakticky celý zápas komunikoval s trenéry a překládal pokyny Simovi. V tu chvíli byl jejich takový asistent," přidal zajímavý postřeh tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

I když Traoré tolik nenastupoval, vždy byl připravený pomoci, negativně se neprojevoval. Teď válí a logicky se řeší, co s ním bude dál. V Edenu má smlouvu jen do konce této sezony. „Sezení o novém kontraktu ještě neproběhlo. V kariéře ale chce určitě dál pokračovat," informoval Smejkal, jenž přiznává, že se na Traorého vyptávaly už jiné kluby. „Vesměs ze zahraničí. Ale je brzo, aby bylo něco konkrétního. Největší smysl by mělo pokračování ve Slavii, ale záleží na ní," dodal manažer.

Klub z Edenu by rád se spolehlivým záložníkem spolupracoval i po kariéře. Ostatně před několika měsíci prováděl slávistickou delegaci v Pobřeží slonoviny, africký region je pro sešívané zajímavý. „Nějaký plán je, samotná představa, že by se zapojil do afrického projektu, se mu líbí. Ale zatím to vůbec neřeší," podotkl Smejkal.

Ano, Traoré má teď v hlavě jen v odvetu s Feyenoordem. Prožije on i celá Slavia další magický večer?

Reklama

Související témata: