Hlavní obsah

Rána pro Slavii! UEFA vyměřila Pražanům za chování fanoušků trest

Fotbalová Slavia kvůli chování fanoušků v domácím odvetném čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Feyenoordem Rotterdam odehraje příští domácí zápas v evropských soutěžích před částečně uzavřeným hledištěm. Disciplinární komise UEFA zároveň udělila pražskému týmu pokutu 15.000 eur (téměř 369 tisíc korun).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Slavia bude za chování fanoušků platit (ilustrační foto)

Článek

Vršovický klub musí uzavřít severní tribunu, kde sídlí slávistický "kotel", tedy nejméně 3000 míst. Právě odtamtud v odvetě s nizozemským celkem, která se hrála 14. dubna, použili diváci pyrotechniku, házeli předměty na hrací plochu a blokovali průchody. Finanční pokutu dostala Slavia za uzavřené únikové východy.

Slavia v Edenu podlehla Feyenoordu 1:3 a v součtu s úvodní remízou 3:3 na jeho hřišti v Evropské konferenční lize skončila. Celek z Rotterdamu si v semifinále poradil s Olympiquem Marseille a v premiérovém finále soutěže 25. května vyzve AS Řím.

Už v březnu disciplinární komise UEFA podobně potrestala jiný pražský celek Spartu kvůli rasistickému transparentu jejích fanoušků v únorové odvetě Evropské konferenční ligy na hřišti Partizanu Bělehrad.

Uzavření části stadionu na Letné se musí týkat minimálně pěti tisíc míst. Navrch Sparta dostala pokutu 3250 eur (80 tisíc korun).

Výběr trestů českých klubů za chování fanoušků v pohárech
Výběr trestů českých klubů od Evropské fotbalové unie (UEFA) za chování fanoušků v pohárech (řazeno chronologicky):
Září 2005 - Za rasistické projevy diváků v domácím utkání základní skupiny Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam potrestala UEFA Spartu pokutou 32 tisíc eur (více než 900 tisíc korun) a uzavřením části hlediště na jedno utkání.
Listopad 2005 - Za další rasistické projevy fanoušků při zápase s Thunem v základní skupině Ligy mistrů v Bernu dostala Sparta pokutu ve výši 1,1 milionu korun. Letenský klub navíc nesměl prodávat vstupenky na nejbližší venkovní zápas v soutěži.
Říjen 2007 - Slavia dostala pokutu 15.000 švýcarských franků (zhruba čtvrt milionu korun) za to, že po postupovém utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterodam v Praze pronikli její fanoušci na hrací plochu.
Prosinec 2008 - Za chování svých fanoušků během utkání Poháru UEFA s Hamburkem musela Slavia zaplatit pokutu 15 tisíc eur (téměř 400 tisíc korun).
Říjen 2014 - UEFA potrestala Spartu za chování fanoušků v Bratislavě při utkání Evropské ligy se Slovanem pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jedno utkání.
Říjen 2016 - Za rasistické projevy fanoušků v duelu základní skupiny Evropské ligy s Interem Milán uzavřela UEFA Spartě na další zápas sektory na horním ochozu "kotle".
Srpen 2018 - Kvůli výtržnostem fanoušků v 2. předkole Evropské ligy se Spartakem Subotica udělila UEFA Spartě dvě pokuty ve výši 50 tisíc eur (dohromady přes dva a půl milionu korun), navíc jí na příští domácí utkání v pohárech, které Sparta sehrála o rok později s Trabzonsporem, uzavřela stadion.
- Slavia dostala pokutu 66 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun) za urážlivé pokřiky fanoušků na adresu UEFA v domácím úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev.
Listopad 2018 - Za výtržnosti fanoušků při duelu základní skupiny Evropské ligy v Kodani dostala Slavia pokutu 20.000 eur (zhruba 520.000 korun). Slávističtí příznivci navíc nesměli na příští venkovní zápas Evropské ligy s Bordeaux.
Březen 2019 - Za výtržnosti v únorovém utkání 2. kola Evropské ligy s Genkem, v němž fanoušci házeli předměty na hřiště, musela mít Slavia v domácím čtvrtfinále s Chelsea uzavřenou část tribuny Sever.
Srpen 2021 - UEFA potrestala Spartu za rasistické projevy části fanoušků v utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem tím, že úvodní domácí duel v základní skupině Evropské ligy byl bez diváků. Na zápas s Glasgow Rangers nakonec nesměli na Letnou přijít dospělí fanoušci, díky výjimce ale dorazilo 10.879 dětí od šesti do 14 let.
Březen 2022 - Disciplinární komise UEFA rozhodla, že Sparta odehraje kvůli rasistickému transparentu fanoušků v odvetě Evropské konferenční ligy na hřišti Partizanu Bělehrad příští domácí zápas v evropských soutěžích před uzavřenou částí hlediště. Zároveň udělila pražskému týmu pokutu 3250 eur (přes 80.000 korun) za použití pyrotechniky.
Květen 2022 - Slavia kvůli chování fanoušků v domácím odvetném čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Feyenoordem Rotterdam odehraje příští domácí zápas v evropských soutěžích před částečně uzavřeným hledištěm. Disciplinární komise UEFA zároveň udělila týmu pokutu 15.000 eur (téměř 369.000 korun).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články