Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň v Ženevě zjistila, co pro ni znamená Šulc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebylo to na Stade de Geneve ve čtvrtek večer dechberoucí představení. Vlastně jen boj. Taktický, fyzický. Vystřelila za celý zápas jednou na bránu, dostala se do jedné šance. I tak veze fotbalová Plzeň ze Ženevy bezbrankovou remízu. Pro odvetu osmifinále Konferenční poměrně solidní výsledek. V kontextu s průběhem zápasu se však vkrádá otázka: proč Viktoria předvedla směrem do ofenzivy tak málo?

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Plzenští fotbalisté po remíze v Ženevě

Článek

Zprvu přitom vypadalo všechno nadějně. Zkraje zápasu byli hosté aktivní, po signálu z rohového kopu měli díky Kopicovi obrovskou šanci. Jenže potom jako když utne, až do konce zápasu se na nekvalitním trávníku odehrával urputný, nehezký boj.

„Přesně takový zápas jsme očekávali. Servette je agresivní, běhavý, výtečně organizovaný tým. Nedal nám vepředu prostor. Je ale pravda, že v ofenzivě jsme si měli počínat líp,“ prohlásil po utkání trenér Miroslav Koubek.

V mnohém byl duel v Ženevě podobný nedělnímu derby pražských S. Slavia hrála v defenzivní fázi osobní obranu, jeden na jednoho, Sparta si nedokázala s minimem prostoru poradit. A to má zřejmě nejlepší mužstvo za posledních 18 let. Její roli převzala ve Švýcarsku Viktoria. Servette si počínalo absolutně zodpovědně, pokud hrozila sebemenší možnost přečíslení, zastavilo akci Západočechů faulem.

Stejně organizovaná a „nechutná“ umí být ale i Plzeň, takže ani domácí v útoku neexcelovali. S příchodem kreativních Stevanoviče a Cognata ale byli přece jen nebezpečnější. „Střídání vyšla líp domácím,“ podotkl Koubek.

Zkrátka vykartovaný nejlepší ligový střelec Pavel Šulc chyběl Viktorii víc, než si sama připouštěla. Třiadvacetiletý záložník se totiž i v zápasech, kdy se mu v předchozích sezonách herně nedařilo, dostával do šancí.

Byl pro soupeře hrozbou, byť s produktivitou byl na štíru. To se ale v této sezoně radikálně změnilo, střílí gól za gólem. Plzeň v něm má pro odvetu eso v rukávu. Pokud má Šulc ambice jet na Euro, může k němu příští čtvrtek udělat zásadní krok.

Reklama