Hlavní obsah

GLOSA: Trpišovský se pro jednou přepočítal, účty ale bude skládat až za pár měsíců

Praha

Komplikace a pořádná. Nebo ne? Fotbalová Slavia v druhém pokračování Konferenční ligy padla na půdě Feyenoordu Rotterdam 1:2. Z hlediska postupových kalkulací a naděje na pronikavý úspěch mrzutost. Je však třeba vidět i fakt, že úřadující český mistr propadl sítem až do třetí nejprestižnější soutěže hrané napříč starým kontinentem. A to je pro Slavii málo. Zejména z hlediska budoucího...

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Jindřich Trpišovský měl svým svěřencům co říct

Článek

Ano, ve čtvrtek v Rotterdamu totiž Slavia hrála už o Evropu příští. Pochopitelně nepřímo, ale jakkoliv se trenér Jindřich Trpišovský před zápasem dušoval, že nedělní bitva se Spartou Praha na Letné v jeho záměrech roli hrát nebude, skutek byl jiný.

A celkem logicky.

Vedení Slavie zastoupené bossem Tvrdíkem už před pár týdny jasně vyhlásilo, že absolutní prioritou letošní sezony je zisk mistrovského titulu. Důvod je prostý: v příštím ročníku pohárové Evropy bude mít Česko v Lize mistrů, respektive jejích předkolech, jediný tým.

Slavia chyběla mezi klubou smetánkou už dvakrát v řadě, čímž pochopitelně trpí kredit klubu, stejně jako hodnota hráčů. A když nevyšla kvalifikace o Evropskou ligu, bylo první místo v tuzemsku povýšeno nadevše.

Snad kdyby Slavii po rotterdamském večeru nečekal třaskavý duel na Spartě, která se letos s trenérem Vrbou na lavičce zdá být soupeřem silnějším než při kterékoliv z tří předchozích červenobílých korunovací.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Bryan Linssen dává Slavii druhý gól

Proto Trpišovský vsadil na sestavu netradiční, kombinovanou a v Evropě neprověřenou. S vědomím veledůležité ligové bitvy i faktu, že jeden případný nezdar v Konferenční lize lze smazat v dalších čtyřech zápasech. A pokud snad nikoliv, nepůjde pro Slavii o tak bolestivý políček, jako kdyby neměla na konci sezony dostatek bodů k obhajobě titulu.

Jen mezi náhradníky zůstal zářící klenot Samek, uzdravený Olayinka či kapitán Bořil. V Praze se pak chystal uzdravující se Kúdela a pro Evropu kvůli trestu nepoužitelný Hromada.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Parádní atmosféra na stadionu Feyenoordu

Při tak hromadné obměně automatismy tak typické pro hru Slavie nefungovaly. A když se pětačtyřicet minut u hráčů reprezentujících českého mistra ve srovnání s domácími objevovaly jen záblesky dravosti, bojovnosti a obětavosti, bylo jasné, že riskantní volba se nevyplatila.

Jakkoliv Trpišovský kalkuloval s vědomím, že za normální konstelace i „druhý" tým Slavie může Feyennord obrat. A jakkoliv se snažil překotnými změnami o přestávce zápas zachránit.

Pro jednou se prostě přepočítal. Ale o počty v rotterdamském večeru nešlo. Ty zásadní přijdou na řadu na konci podzimu z hlediska Konferenční ligy. A zejména pak na konci jara, kdy bude pro Slavii naprosto klíčové slavit počtvrté v řadě mistrovský titul, aby mohla usilovat o Ligu mistrů a nemusela se pachtit za evropským uznáním až v soutěži třetího sledu. I proto se rotterdamská ztráta stane bezvýznamnou, pokud červenobílí splní v nedělním večeru cíl, jenž byl nad čtvrteční duel povýšen.

Foto: Sport.cz

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama