Hlavní obsah

Kovář doufá, že zoufalou bilanci utne a Maccabi konečně složí na lopatky

Praha

Krásných osmnáct měsíců! Brankář Slavie Přemysl Kovář žil v Haifě od léta 2014 do zimy 2016. Zatímco úřadující český šampion narazí v třetím dějství skupiny Konferenční ligy na Maccabi Haifa, šestatřicetiletý gólman, dnes náhradník červenobílých, tehdy působil v konkurenčním Hapoelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie a brankář Přemysl Kovář během oslavy zisku mistrovského titulu po utkání s Plzní.

Článek

„Zpočátku jsem měl problémy s počasím. Vedro bylo pekelné, devětatřicet ve stínu," vyprávěl Kovář na začátky během letní přípravy, kdy tehdejší trenér Haify dokonce nařídil tréninky hodinu před polednem. „Argumentoval, že budeme alespoň dobře připravení," připomínal si krušný start v novém prostředí Kovář.

Užíval si skutečnosti, že Haifa leží přímo na břehu moře. „Pravidelně jsme se chodili vyplavat. Odpoledne byla příprava často přímo na pláži. Kondiční cvičení v písku. Parádní zpestření, zažil jsem prvně plážový fotbal v rámci přípravy," pochvaloval si Kovář tehdejší praktiky v klubu, který je ve srovnání s Maccabi zcela odlišný. „Rodinný, prostě malý klub. Ale třeba o stadion jsme se dělili s Maccabi."

Kovář se tehdy musel naučit hebrejsky. Neměl jinou volbu. „Obranu jsem musel dirigovat v hebrejštině. Trenéři mě dokonce v prvních týdnech zkoušeli, jestli základy ovládám," líčil s úsměvem.

„V Česku mají všichni tu zemi za válečnou zónu. Ale když jsem po roce a půl odešel, a pak se vracel po angažmá v Bulharsku do Slavie, zvažoval jsem možnost jít znovu do Izraele. Nedám na tu zemi dopustit, je to srdcovka. Zůstalo mi tam mnoho přátel, s nimiž jsem ve spojení. Lidé byli nesmírně přátelští. S rodinou jsme si užívali slunečného počasí i během prosince, prostě paráda," popisoval.

Během působení v Hapoelu Haifa narazil na Maccabi třikrát. Nikdy přitom čtvrtečního soupeře červenobílých nedokázal porazit, navíc inkasoval deset branek. Kovář doufá, že na čtvrtý pokus dostane příležitost slavit vítězství (i když jen jako rezervní brankář), čímž Slavia nakročí k postupu do jarní fáze Konferenční ligy.

Jak podle vás dopadne Slavia na hřišti Haify?
vyhraje
57,7 %
remízuje
14,5 %
prohraje
27,8 %
Celkem hlasovalo 496 čtenářů.

Reklama

Související témata: