Hlavní obsah

Legenda Barcelony jásá nad popravou Plzně. V Bulharsku píší o zázraku

Sofia/Praha

Zatímco mezi fanoušky fotbalové Plzně panoval před odvetou čtvrtého předkola Konferenční ligy v Sofii značný optimismus, v táboře CSKA nepřestávali ani po porážce 0:2 z úvodního duelu věřit v postup, kterého se nakonec dočkali. V Bulharsku vzbudil čtvrteční obrat velkou euforii, média píší o zázraku a zásadní zlomovém momentu pro novodobou historii slavného celku. S ním naplno prožívá velký moment i ikona klubu, která zářila i v dresu Barcelony Christo Stoičkov.

Foto: @facebook.com/H8SHristoStoitchkov

Legendární kanonýr Christo Stoičkov si nemohl nechat odvetu s Plzní utéct.

Článek

„Víra, víra a pak zase víra. Věřte si, armádní chlapci. Já vám věřím," burcoval na své facebookové stránce držitel Zlatého míče a někdejší kanonýr slavné Barcy Stoičkov své následovníky před odvetou s Plzní.

Bývalý šutér je zároveň akcionářem CSKA, které se stále hrdě hlásí k armádní minulosti, a zápas s Plzní si samozřejmě užíval přímo na stadionu. „Po třetím gólu se radoval jako malé děcko. Pak seběhl do šatny, kde s hráči slavil," referuje o euforických chvílích legendy bulharský list Trud.

„Byla to pro nás skvělá noc. Připomněla mi rok 1989 a Spartu. Máme skvělý tým i fanoušky. Stojčo (kouč CSKA Mladenov) je přelstil takticky," jásal Stoičkov na svém facebookovém profilu po zápase se vzpomínkou na tři dekády starý duel PMEZ proti jinému českému týmu, který sám pomohl dvěma góly v odvetě porazit 3:0.

Tedy stejným výsledkem, jakým prohrála na stejném místě Plzeň. I tehdy šlo (první zápas na Spartě skončil 2:2) dál CSKA.

Také bulharská média přidávají další paralely a superlativy.

„Před více než půl stoletím poprvé a dosud naposledy CSKA vyřadilo tým, s nímž v prvním zápase venku prohrálo 0:2. Juventus to tehdy v odvetě přijel odchodit a nakonec u nás prohrál 1:4. A teď po 60. letech CSKA zvládlo fotbalový zázrak znovu, proti Viktorii, když po porážce 0:2 rázně odpovědělo výhrou 3:0. Jiná doba, jiní hráči. Každopádně tenhle zápas na stadionu Vasila Levského má pro klub zásadní význam. To může být bod zlomu, kdy tenhle bulharský tým může setřást minulost a nadechnout se znovu k velké slávě," píše například Trud.

Reklama

Související témata: