Hlavní obsah

Mandous byl po hrubce zdrcený. Paradoxně jinak chytal skvěle, řekl kouč Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to post v sestavě Slavie, který vyvolával největší debaty. Kdo by měl v odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy chytat proti Feyenoordu Rotterdam? Ondřej Kolář, nebo Aleš Mandous? Trenér Jindřich Trpišovský se svým štábem zvolil Mandouse a neměl moc šťastnou ruku. Devětadvacetiletý gólman za nerozhodného stavu vyrobil šílenou hrubku a srazil posledního českého pohárového zástupce do kolen. Tenhle zkrat nasměroval červenobílé ven z Konferenční ligy, s nizozemským soupeřem nakonec padli 1:3, což v součtu s remízou 3:3 znamená konec ve třetí evropské soutěži.

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů? Video: Sport.cz

 
Článek

Byl zdrcený. Hned po inkasovaném gólu ležel na břiše a držel se za hlavu. Pak dál zabodával oči do země, když kousek od něj hráči Feyenoordu ještě slavili. Povzbudit ho v tu chvíli přišel i hlavní rozhodčí Deniz Aytekin. Slávistický brankář Aleš Mandous byl na dně.

Probíhala 59. minuta, červenobílí jako obvykle zapojili do rozehrávky svého gólmana. Mandous se chystal najít spoluhráče, když udělal zvláštní pohyb nohama, jednou z nich brnknul o druhou a míč jen lehce postrčil k Cyrielu Dessersovi. Ten pak brankáře položil na zem a uklidil míč do sítě. Feyenoord se dostal v Edenu do vedení, které už nepustil, a dokráčel do semifinále Konferenční ligy.

„Chtěl jsem otočit hru, viděl jsem, že je tam i útočník, tak jsem chtěl nakonec přihrávat jinak. Střetly se mi myšlenky. Pak jsem se ještě kopnul do nohy. Všechno bylo špatně. Porážku beru na sebe," soukal ze sebe smutný Mandous.

Zbytek utkání byl pro něj mučením, sledoval marnou snahu spoluhráčů o vyrovnání, navíc ještě jednou po rychlém brejku soka inkasoval. „Po gólu na 1:2 jsme už neměli moc sílu to zvrátit, otřáslo to s námi," viděl nešťastný gólman.

„Bohužel se mu stalo to, co se mu stalo. Paradoxně jinak odchytal skvělý zápas, potvrdil oprávněnost nominace. Byl to jeho jeden z nejlepších výkonů, chytil dva nájezdy," prohlásil trenér červenobílých Jindřich Trpišovský. „Všichni jsme už s ním mluvili. Je nám ho líto, protože víme, jak dobrý kluk a brankář to je," dodal kouč.

Po konci utkání se v Mandousovi emoce opět rozbouřily. Klečel na zemi. Nejprve za ním vyrazili členové trenérského štábu, pak za ním běželi hráči soupeře, kteří ho rovněž podpořili. Následoval zástup parťáků z týmu. Mandouse po děkovačce podrželi i fanoušci, hromově vyvolávali jeho jméno, rodák z Nekmíře zvedal ruce jako gesto vděku i omluvy. „Chtěl bych se omluvit všem klukům a divákům a zároveň jim chci poděkovat, jak se zachovali. Moc si toho vážím," pravil.

Slavia se pyšní vyrovnanou brankářskou dvojicí, trenéři si často libují nad tím, jak kvalitně mají tuhle pozici obsazenou. Jenže Ondřej Kolář s Mandousem poměrně často chybují. Trenéři své gólmany nutí do rozehrávky, k vysokému postavení, rizika jsou si všichni vědomi. Kolář chyboval minulý týden v Rotterdamu, kdy snadno pustil třetí gól. Předtím v boji o Ligu mistrů předvedl šílenou minelu v Budapešti na Ferencvárosi. Mandousovi zase nevyšla odveta osmifinále Konferenční ligy v Rakousku proti Linci, kdy inkasoval čtyřikrát.

Není chyb brankářů až moc? „Fotbal je hra chyb, v defenzivě to mají hráči těžší. Když nedáte šest šancí, tolik to nevadí. Vzadu můžete vyřešit sto devadesát devět situací dobře, přijde dvoustá, něco zkazíte a je z toho taková situace," pokrčil rameny Trpišovský.

„Feyenoord postoupil zaslouženě, ale dostali jsme takové nenormální góly. Na situace jsme byli dobře připravení, ale vždycky se stal nějaký nešťastný moment, za který si však můžeme sami," přidal hlavní stratég červenobílých.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.