Hlavní obsah

Mariánské Lázně, pak až Fiorentina. Řezník byl nadšený: Budu si to pamatovat nadosmrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V půlce října hrál celý zápas v poháru v Mariánských Lázních, po půlroce zvládl devadesátiminutovou porci ve čtvrtfinále Konferenční ligy proti Fiorentině. „Vidíte, sám bych si to ani tak rychle nevybavil,“ usmál se obránce fotbalové Plzně Radim Řezník. Při personální kalamitě na něj trenér Viktorie Miroslav Koubek ukázal, pětatřicetiletý borec obstál při krocení Riccarda Sottila a spol. velmi slušně. Pomohl k remíze 0:0.

Tohle si asi budu pamatovat nadosmrti, řekl o svém návratu do plzeňské základní sestavy Radim Řezník Video: Sport.cz

 
Článek

Řezník neodehrál na jaře do čtvrtečního podvečera ani jednu minutu. Ostatně od zmíněného zápasu v Mariánských Lázních (10:0) si zapsal jen tři štěky, ve kterých strávil na hřišti dohromady jen sedmnáct minut. Byl však zdravý, připravený a trénoval.

„Je to těžké. Jsem zdravě nasr… Každý chce hrát, i já, i když mi je tolik. Ale hrajeme tři soutěže, daří se, je složité to točit. Takový fotbal je. Beru to tak, jak to je. Snažím se být týmu prospěšný i jinak,“ podotkl Řezník.

Poctivý přístup prodal v historickém zápase, Plzeň poprvé v dějinách hraje čtvrtfinále evropského poháru. Pro odchovance Baníku Ostrava šlo navíc o speciální moment, za Plzeň nastoupil k 300. soutěžnímu utkání. „Je neskutečné, že to vyšlo na takový zápas. Budu si to pamatovat nadosmrti. S trenéry jsem o tom trochu mluvil. Věděli o tom, ale ten start se neblížil,“ uvedl Řezník.

Hrábli jsme si na dno, přiznává Václav Jemelka. Jedeme se tam porvat o postup!Video: Sport.cz

V personální nouzi se hodil, Koubek mu po utkání poděkoval. „Za to, že jsem to zvládl. Podali jsme si ruce,“ usmál se obránce, jenž v Plzni působí od podzimu 2011 a jeden půlrok strávil na hostování v Mladé Boleslavi.

„Že ho využijeme na pravé straně, jsem věděl hned. Na základě zkušeností, které s ním mám, jak pracuje na tréninku. Nepochyboval jsem o něm, vůbec. Vážím si jeho výkonu i charakteru. Neměl to lehké celý rok. Zaslouží absolutorium,“ řekl Koubek.

Tempo stíhal, chytl ho. Sice mu zkraje zápasu ulétl centr, ale jinak nechyboval. „Mohl jsem to dát lepší. Chtěl jsem to narvat na přední tyč, prostě jsem to udělal špatně,“ podotkl hráč se čtrnáctkou na zádech. Uplatňoval zkušenosti, za taktický zákrok na Sottila dostal žlutou kartu.

Nechci pronášet velikášské řeči, ale v italské lize si Fiorentina vytváří víc šancí, těšilo Miroslava KoubkaVideo: Sport.cz

První duel po dlouhé pauze byl ale hned takhle náročný. Fiorentina hodně držela míč, domácí se naběhali. „Není to jednoduché. Je jedno, jestli jsem mladý nebo starší. Trénovat můžete, jak chcete, ale když nemáte zápasovou praxi, tak ta prostě chybí. Fyzicky jsem se cítil dobře, ale nohy už nešly a křeče mě chytaly. Bylo to pro mě těžké, ale nějak jsme to zvládli,“ pověděl Řezník, jehož v nastaveném čase vystřídal Jan Paluska.

Diváci ho odměnili ovacemi, vyvolávali jeho jméno. „To potěší každého. Velký dík fanouškům, že nás takhle podpořili,“ zmínil Řezník. „Jsem tu nesmírně spokojený, bydlíme tu, s ženou máme dvě krásné holky. Nic nám tu nechybí,“ dodal k životu ve městě na západě Čech.

Po sezoně mu ve Viktorii končí smlouva. „Uvidíme, zatím to neřeším,“ odmítl spolehlivý hráč spekulovat o své budoucnosti. Plzeň vyhlíží další výzvy. V neděli přivítá v lize Slavii, příští týden ji čeká odveta ve Florencii. „Pokud chcete pomýšlet na postup, musíme hrát v Itálii vepředu lépe. Ale je to fotbal, dá se hrát s každým. Máme týden připravit se a uvidíme,“ zakončil Řezník.

Reklama