Hlavní obsah

Nechali na hřišti všechno, ale nestačilo to. Byli jsme jak na kolotoči, přiznávají hráči Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda Evropou končí. Viktoria Plzeň neprohrála v Konferenční lize ani jeden zápas v základní hrací době, v odvetě čtvrtfinále ale byla na italskou Fiorentinu krátká. Kvůli kvalitě soupeře i červené kartě Cadua. „Točili nás jak na kolotoči i v jedenácti, ale nemáme se za co stydět,“ říká útočník Matěj Vydra.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Fotbalista Fiorentiny Rolando Mandragora (uprostřed) v akci během odvety s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Florencie (od našeho zpravodaje) - „Vyhráli jsme skupinu s plným ziskem bodů, postoupili v osmifinále přes Servette a teď bohužel dostali soupeře, který byl nad naše síly. Fiorentina hrála fakt výborně, na balonu jsou strašně silní,“ dodal Vydra pro ČT.

Plzeň byla v obou utkáních pod velkým tlakem, málokdy se dostávala s míčem na útočnou polovinu. Hlavně v odvetě v Itálii. Nakonec vydřela dvě remízy 0:0, v prodloužení však dvakrát inkasovala. „Drželi jsme nulu, ale bohužel dostali gól z rohu,“ mrzí Vydru. „Nechali jsme na hřišti všechno, jen to prostě nestačilo,“ přidává záložník Lukáš Červ.

Foto: Sofascore.com

Statistiky Plzně v Konferenční lize

„Hráli jsme v bloku, těžko se do něj prokombinovávali, chvilkami mi přišli bezradní. Ale pak se kvalita ukázala. Věřil jsem, že to zvládneme do penalt, ale nepohlídali jsme si standardku, což je škoda. Pak se hra zhroutila,“ konstatuje kapitán Lukáš Hejda.

Výborně tým držel gólman Martin Jedlička. Zuby si na něm ve stoprocentních příležitostech vylámali Christian Kouame nebo Andrea Belotti. Domácí také trefili dvě tyčky a břevno. Jedním ze zlomových momentů však byla 66. minuta, kdy viděl za přišlápnutí Doda krajní obránce Cadu červenou kartu.

„Možná bychom dostali gól i v jedenácti v devadesáti minutách. Fiorentina má skvělý tým. Vydrželi jsme do prodloužení, po inkasované brance už to bylo strašně těžké,“ popisuje Červ, který na západ Čech dorazil až v zimě, v průběhu rozjeté sezony.

Foto: Sofascore.com

Statistiky zápasu Fiorentina - Plzeň

„Pro mě hezká jízda a pro kluky ještě víc. Několikrát říkali, že když zvládli předkola a prošli skupinou bez ztráty bodu, tak je škoda nedostat se ještě dál,“ líčí. „Fiorentina byl stoprocentně nejsilnější soupeř v sezoně, všichni jste to viděli. Domácí zápas jsme zvládli sice s autobusem, ale s bodem pro český fotbal. V Itálii to nevyšlo,“ připomíná Vydra, že Plzeň díky domácí remíze posvětila 10. místo v národním koeficientu a přímou vstupenku do Ligy mistrů 2025/2026 pro tuzemského mistra.

Viktoriáni tak končí ve čtvrtfinále, kam se v rámci evropských pohárů dostali poprvé v klubové historii. V základní hrací době neprohrála Plzeň v Konferenční lize jediný zápas, až do prodloužení na Fiorentině dostala jen dva góly. Fialky už ale opravdu byly nad její síly.

„Výjimečná sezona, nikdo nečekal, že bychom mohli být až ve čtvrtfinále. Slyšel jsem názory, že jsme měli lehkou skupinu a štěstí, ale každý soupeř byl těžký. Nesmírně si toho vážím, chválím celý tým, jak šlapal. Nemáme se za co stydět,“ shrnuje Hejda.

Reklama