Hlavní obsah

Fenerbahce - Slavia 2:3Po výhře u Bosporu může Slavia pošilhávat po postupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slibný náskok pro pražskou odvetu vybojovali fotbalisté Slavie v úvodním duelu 2. kola Konferenční ligy u Bosporu. Domácí Fenerbahce Istanbul jasně přehráli a výhrou 3:2 obstaranou Traorém, Oscarem a Lingrem dali zapomenout na nezdary v předchozích pohárových zápasech na soupeřově půdě v této sezoně. Nemocný trenér Trpišovský sledující utkání doma u televize musel mít radost nejen z vítězství, ale i z výkonu svých svěřenců, kteří mají nakročeno do další fáze třetí z evropských klubových soutěží.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Hráči Slavie se radují z branky.

Článek
Fotogalerie

Traorého vedoucí trefa pár desítek vteřin před přestávkou přišla zákonitě. Turci si o gól unylým a statickým fotbalem bez nápadu a sebemenší invence říkali po celý první poločas. A dostat ho mohli, i když Slavia si pochopitelně počínala v úvodu střetnutí opatrně a vyčkávala, s čím domácí vyrukují.

Jenže ti neměli v repertoáru nic než zdlouhavou kombinaci na vlastní polovině. A ještě nepřesnou, protože taktika Pražanů účinkovala. A to i přes vynucené korekce v sestavě, k nimž byli trenéři nuceni při absenci distancovaného Baha a zraněného Masopusta sáhnout.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zaskakující kouč Slavie Jaroslav Köstl.

S důrazným napadáním už kolem půlící čáry, vykrýváním a přehušťováním prostoru a vzývanou agresivitou v osobních soubojích si Fenerbahce nevědělo rady.

K první střele na Mandousovu bránu se proto domácí dostali až po osmadvaceti minutách. Jediný náznak průniku za poločas předvedl minutu poté řecký legionář Pelkas. Stejně jako Osayi-Samuel však ani on slávistického gólmana vůbec neohrozil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dimitris Pelkas (vpravo) z Fenerbahce v souboji s Tarasem Kačarabou ze Slavie.

To Holeš po individuální akci přes tři hráče vyzkoušel Bayindira už po dvaceti minutách, ten ovšem jeho ránu vyrazil. Na samém konci poločasu však zkoprněl stejně, jako celá obrana Fenerbahce. To když po Ševčíkově výzvě trefil Plavšič tyč, aby na malém vápně zapomenutý Traoré za přihlížení beků pohodlně skóroval.

Třináct minut po přestávce si ovšem slávistická defenziva počínala podobně. Kadioglu si pohrál se střídajícím Lingrem a našel Pelkase, který dostal i v přelidněné šestnáctce prostor a čas, aby skóre srovnal. Turci, v jejichž sestavě se neobjevil ani český legionář Novák, ani největší hvězda týmu Özil, měli už čtyři minuty před tím možnost srovnat skóre, ale Valencia trefil jen tyč.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Murphy Dorley (uprostřed) slaví se spoluhráči svůj gól do sítě Fenerbahce.

Na výpadek v defenzivně fungující do té doby bezchybně ovšem Slavia promptně odpověděla. Oscar povedenou technickou střelou, kterou obstřelil všechny bránící hráče včetně gólmana, vrátil Slavii vedení, pár desítek vteřin poté ho díky důslednému presinku uprostřed hříště a rychlém průniku pojistil Lingr.

Dvougólový náskok Slavie se ovšem v samém závěru ztenčil. Po rozehraném rohovém kopu a secvičeném signálu Turků se nechal příliš snadno obehrát Sor, čehož Kadioglu za přispění Olayinkovy teče využil ke skorigování výsledku.

I tak je ale pozice Pražanů před odvetou příští týden v Edenu víc než slibná.

Konferenční liga - úvodní utkání 2. kola
Fenerbahce Istanbul - Slavia Praha 2:3 (0:1)
Branky: 58. Pelkas, 83. Kadioglu - 45. Traoré, 62. Oscar, 64. Lingr.. Rozhodčí: Mariani - Bindoni, Tegoni (všichni Itálie). ŽK: Zajc ,Szalai - Oscar.
Fenerbahce: Bayindir - Sangaré, Kim Min-če (46. Tisserand), Szalai, Kadioglu - Yandas (59. Tufan), Sosa - Osayi-Samuel, Zajc (74. Güler), Pelkas (88. Berisha) - Valencia (74. Dursun). Trenér: Kartal.
Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Kačaraba, Oscar (80. Tecl)- Holeš - Ševčík, Plavšič (46. Lingr) Traoré (75. Samek), Olayinka - Sor (86. Horský). Trenér: Köstl.

Reklama

Související témata: