Hlavní obsah

Slávistické putování Evropou: Od zklamání k úspěchu, chyby brankářů nebo Sorův paradox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už i poslední český pohárový zástupce zamával fotbalové Evropě na rozloučenou. Slavia nenaplnila sen o velkém semifinále a v Konferenční lize vypadla s Feyenoordem Rotterdam. Sezona na mezinárodním poli byla pro červenobílé úspěšná, ale také paradoxní. Server Sport.cz nejčerstvější kočování sešívaných po kontinentu shrnuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie po vyřazení od Feyenoordu Rotterdam ve čtvrtfinále Konferenční ligy, za ním je Oscar.

Článek

Od zklamání k úspěchu

Čtvrtfinále jakéhokoliv evropského poháru znamená úspěch, ačkoliv nově vzniklá Konferenční liga leží v hierarchii soutěží UEFA nejníž. Je dobré si připomenout, že Slavia před vstupem do ní prožila těžké zklamání, selhala v boji o Ligu mistrů, po níž moc toužila. Nestačila na maďarského šampiona Ferencváros Budapešť, který rozhodně nebyl nepřekonatelným sokem. Vzápětí vypadla i s Legií Varšava v posledním předkole o Evropskou ligu. Ačkoliv sešívaní složitě vstupovali do sezony, vyčerpáním svých reprezentantů platili za hodnotné čtvrtfinále národního týmu na mistrovství Evropy a celkově nebyli vyladění, byl propad do nejméně atraktivní soutěže obřím zklamáním. Sportovně i ekonomicky.

V Konferenční lize chytila Slavia zajímavou skupinu, v konkurenci Feyenoordu Rotterdam, Unionu Berlín a Maccabi Haifa měl postup do vyřazovací fáze váhu. Stejně jako jarní povalení Fenerbahce Istanbul a Lince. Soubor trenéra Jindřicha Trpišovského ukázal, že jeho hra má šmrnc a rychlost, že další hráči na evropském jevišti obstojí. Odhalily se ale také limity.

Zklamaný Jindřich Trpišovský. Dali jsme do toho všechno, ale ve druhé půli to nestačiloVideo: Sport.cz

Chyby brankářů

Když se v jarní části předešlé sezony zranil brankář Ondřej Kolář, pocítila Slavia, jak bolestivě jí chybí kvalitní náhrada. V létě reagovala a přivedla z Olomouce Aleše Mandouse. V Edenu si pochvalují, jak kvalitní a vyrovnanou gólmanskou dvojicí disponují, jenže oba adepti na reprezentaci také svými kiksy mužstvu nejednou zavařili.

Kolář dostal šílený vlastní gól od Tarase Kačaraby v předkole Ligy mistrů na Ferencvárosi, prapodivně zasahoval při třetím gólu ve čtvrtfinále Konferenční ligy v Rotterdamu po přímém kopu Orkuna Kökcüa z rohu velkého vápna. Mandous se nevyznamenal v osmifinálové odvetě proti Linci, brutálně chyboval v odvetě s Feyenoordem, kdy nabídnul soupeři branku, která se ukázala v konečné součtu jako rozdílová.

Ovlivňuje slávistické brankáře, že se točí a není jasná jednička? Doplácí sešívaní na to, že své gólmany často zapojují do rozehrávky? Ať je příčina jakákoliv, chyby se nepříjemně rozmnožily.

Divoká utkání

Zápasy na evropském pódiu jsou oproti těm v české lize úplně jiného ražení. Ve větším tempu, intenzitě. Soupeři se nezakopou před vlastní bránou, spoléhají na své schopnosti, jdou hrát otevřený fotbal. Slavia se takovému stylu umí přizpůsobit, dokonce jí dle všeho i víc sedí. Utkání pak mají grády, baví.

Křiklavý kontrast ukázaly dva nedávné zápasy sešívaných v krátkém sledu. Po úporné bitvě v Plzni (1:1), která se nelíbila snad nikomu, přišla jízda v Rotterdamu, kde famózní fotbal skončil divokou plichtou 3:3. Slavia se na takové zápasy v domácí lize moc nepřipraví, utkání s nejlepšími soupeři (Plzní a Spartou) se většinou mění v gladiátorské souboje.

I proto si sešívaní potřebují zvykat na vyšší level, například na počínání defenzivního trojúhelníku (stopeři Aiham Ousou a Taras Kačaraba a defenzivní záložník Maksym Talovjerov) to bylo v odvetě proti Feyenoordu jasně patrné.

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Sorův paradox

Přišel v zimě z Baníku Ostravy, levný nebyl. Hbitý nigerijský křídelník či útočník Yira Sor měl mít před sebou adaptační půlrok, jenže v mezinárodních konfrontacích se zaskvěl hned. V Konferenční lize počítá šest gólů a tři asistence. A paradox? V české lize nemá v červenobílém dresu ani gól, ani asistenci. Jirkovi, jak se mu v Edenu říká, jednoznačně sedí volnější duely v Evropě, čeští soupeři mu prostor nedají.

Proč se nepodařilo uhlídat Cyriela Desserse? V Edenu dal sešívaným celkem čtyři góly!Video: Sport.cz

Čáry se sestavou

Zranění, karty, absence na evropské soupisce. Kouč Trpišovský se často vypořádával s početnými ztrátami, někdy musel improvizovat. Opět potvrdil, jak umí hráče využívat, překvapit netradičním tahem. V každé situaci si poradil. Třeba v rozhodujícím zápase o postup ze skupinu v Berlíně proti Unionu nasadil krajního univerzála Lukáše Masopusta jako stopera, proti Fenerbahce dal ofenzivně naladěného Ivana Schranze na beka, v domácím utkání proti Linci protočil na hřišti šestnáctileté bratry Pudilovi. Ne vše slávistickému stratégovi vyšlo, ale většinou se dobře trefil. Navíc vždy své kroky rozumně vysvětlil.

Reklama

Související témata: