Hlavní obsah

Spokojený Koubek: Baier? Podle expertů největší gólmanský talent v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářil úsměvy, pochválil překladatelku a začal odpovídat na dotazy novinářů. Trenér fotbalistů Plzně Miroslav Koubek pochválil svůj tým za to, jak dobře takticky zvládl utkání na Dinamu Záhřeb. Odměnou je výhra 1:0 a stále stoprocentní bilance v základní skupině Konferenční ligy. A samozřejmě došlo i na hrdinu Viktoria Baiera.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

7. kolo první fotbalové ligy:Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905, 3. září Plzeň. Trenér Plzně Miroslav Koubek.

Článek

Záhřeb (od našeho zpravodaje) - Plzeň se chtěla prezentovat aktivním fotbalem, ale zároveň hru příliš neotvírat.

Byl obraz hry takový, jaký jste předpokládal?

Ano, přesně tak. Myslím, že se naše vize naplnily. Byli jsme co nejvíce aktivní a presinkem narušovali rozehrávku soupeře. Výborný běžecký i taktický výkon od Pavla Šulce a Erika Jirky. Když jsme se naopak dostali do bloku, chovali jsme se v něm dobře.

Hrdinou se stal 18letý gólman Viktor Baier, jenž má za sebou debut v A-týmu Plzně. Proč šel do brány právě on?

Rozhodlo několik faktorů. Marián Tvrdoň se po prohře v Liberci dostal pod drtivý tlak sociálních sítí a médií, bylo toho na něj hodně. Řekli jsme si, že ho necháme proti Záhřebu v klidu. Po zralé úvaze dostal šance Viktor, vidíme ho každý den na tréninku a je podle expertů největší gólmanský talent v Česku. Byla otázka, jak zvládne tlak mezinárodní úrovně, ale ukázal, že má hlavu silnou.

Foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletý Viktor Baier předvedl proti Záhřebu spolehlivý výkon

Řekl si o to, aby nastupoval pravidelně?

Nemám předčasné úvahy rád. Vyšel mu zápas na Záhřebu, posílí ho to, ale sám jsem byl gólman a vím, jak je to někdy složité. Nikam bych nepospíchal.

Po vstřelení gólu jste zalezli, proč?

Když hrajete proti mužstvu, které je silné na míči, musíte běhat. Síly docházely. Dinamo hrálo na větší riziko. Kdyby ne, tak jsme neměli další velké šance v závěru. Bylo jen naší chybou, že jsme v té pasáži po vstřelení gólu nedokázali příležitosti proměnit.

Plzeň vede skupinu s devíti body, je to možná až nad očekávání?

Věděli jsme, že se nejedná o lehkou skupinu, že každý bod bude cenný. Takhle je to potěšitelný vklad, ale jsme teprve v půlce. Máme to dobře rozehrané.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

<p>Viktoria Plzen players celebrate after Tomas Chory scored his side's opening goal during the Europa Conference League group C soccer match between Dinamo Zagreb and Viktoria Plzen at Maksimir stadium in Zagreb, Croatia, Thursday, Oct. 26, 2023. (AP Photo)</p>

Pochválíte mužstvo za taktický výkon?

Organizace byla dobrá. Zvládli jsme pokrývání soupeře. Emotivní, energický či běžecký výkon, pak musí přijít také kvalita na míči. Ně vždy se všechno podařilo, ale výhra stála na velmi dobrém výkonu v obranné fázi.

Dokázala Plzeň, že patří mezi evropská mužstva?

Jsme tak silní, jak plníme taktické úkony. Někdy výhrady mám. Musíme myslet na to, že bojujeme v Evropě a musíme hrát ve velké intenzitě. To, co se stalo v Liberci, nemůže fungovat. Pokud ale tímto způsobem půjdeme dál, dokážeme se vždy vymáčknout a přidáme k tomu další věci, jsme určitě konkurenceschopné mužstvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.