Hlavní obsah

Bezkonkurenční žolíci i mladé pušky. S čím vyrukuje Liverpool na Spartu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trumfů mají v kapse nespočet, v jednom aspektu jsou ale výjimeční. Fotbalisté Liverpoolu, kteří budou ve čtvrteční odvetě osmifinále Evropské ligy doma čelit Spartě, si doma s největší pravděpodobností pohlídají čtyřbrankový náskok. Dopomoci jim k tomu mohou i náhradníci, které mají vůbec nejlepší v celé Evropě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Darwin Nuňéz oslavuje gól Liverpoolu v utkání proti Spartě na Letné v úvodním zápase osmifinále Evropské ligy.

Článek

No, náhradníci. Oni hráči, kteří v Liverpoolu naskakují do zápasů z lavičky a pravidelně rozhodují zápasy, patří mezi světovou extratřídu.

I proto měli v aktuální ročníku ve všech soutěžích přímý podíl na čtyřiačtyřiceti brankách. To je s naprostým přehledem nejlepší bilance z mužstev evropských top pěti lig. Druhé Atlético Madrid se drží na devětadvaceti, ostatní týmy jsou ještě o parník níže.

„Musíte vystihnout tu pravou chvíli, kdy určité jednotlivce na hřiště poslat. Ale je skvělé, když můžete vybírat z tak kvalitních fotbalistů,“ culil se trenér Jürgen Klopp.

Žebříčku produktivity náhradníků vévodí Darwin Núñez. Uruguayský forvard na Spartě nastoupil v základu a popravil ji dvěma krásnými góly, plodný je ale v roli žolíka. Coby střídající hráč zatím zapsal čtyři branky a stejný počet asistencí. Z lavičky rozhodl například předminulé utkání Premier League proti Nottinghamu Forest brankou v deváté minutě nastavení.

Další platní žolíci? Cody Gakpo (3+3), Mohamed Salah (4+1) či Diogo Jota (3+2). Co jméno, to záruka kvality.

Produktivita náhradníků Liverpoolu

HráčPoziceGólyAsistenceG+A
Darwin Núñezhrot/křídlo448
Cody Gakpokřídlo/hrot336
Mohamed Salahkřídlo415
Diogo Jotakřídlo/hrot325
Trent Alexander–Arnoldpravý obránce044
Harvey Eliottkřídlo/střední záložník123
Jayden Dannshrot202
Dominik Szoboszlaistřední záložník112
Luis Díazkřídlo112
šest dalších hráčů po jednom bodu

Je více než pravděpodobné, že řada z nich půjde do hry až v průběhu čtvrtečního utkání proti Spartě. Liverpool totiž před víkendovým čtvrtfinále FA Cupu proti Manchesteru United pravděpodobně plánuje šetřit síly.

Jenže ani to není pro českého mistra důvod k radosti. Reds totiž disponují širokou plejádou mladíků, kteří mohou zkušenější parťáky obstojně nahradit.

Šanci by v odvetě mohli dostat devatenáctiletí záložníci Bobby Clark a James McConnell, o rok mladší forvard Lewis Koumas či teprve šestnáctiletý Trey Nyoni. Naskočil by si asi i osmnáctiletý útočník Jayden Danns, jehož ale v posledních týdnech trápily zdravotní problémy. Všichni už si v posledních týdnech, kdy Liverpool sužuje rozsáhlá marodka, za A-tým zahráli. Nikdo nezklamal.

„Dělá mi dobře, když vidím, jak se mladí kluci prosazují. Je to skvělé pro budoucnost klubu,“ vykládal Klopp.

Německý kouč sice v létě na Anfield Road skončí, je ale zřetelné, že mu na nadějích Liverpoolu i tak záleží.

I proto se dá očekávat, že některé z nich proti Spartě vyběhnou na plac od úvodního hvizdu. A kdyby se jim nedařilo? Stačí mrknout na lavičku a povolat supernáhradníky…

Reklama