Hlavní obsah

Klopp objímal Guardiolu, po šlágru ale soptil: Jinde faul a žlutá karta, ve vápně nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Premier League na sebe narážejí od roku 2016 a renomovaný web The Athletic tvrdí, že stvořili největší rivalitu novodobé fotbalové éry. Poslední souboj Jürgena Kloppa a Pepa Guardioly v nejvyšší anglické soutěži skončil smírem. Kloppův Liverpool v nedělním šlágr remizoval s Manchesterem City 1:1. Kromě exkluzivní podívané a dojemného objetí nabídl i kontroverzi: Neměl last dance geniálních trenérů rozseknout pokutový kop?

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Sporný moment. Jeremy Doku se v nastavení dostal do kontaktu s Alexisem Mac Allisterem. Liverpool marně žádal penaltu.

Článek

„Byla to stoprocentně penalta, ale komise si určitě najde nějaké zdůvodnění,“ láteřil kouč Liverpoolu pro BBC. „Kdekoli jinde na hřišti by to byl stoprocentní faul a nejspíš i žlutá karta. Tvrdili to i všichni, kteří zákrok za mnou na střídačce viděli z opakovaných záběrů na ipadu.“

Co se v úplném závěru extrémně sledovaného šlágru Premier League událo?

Blížil se konec osmiminutového nastavení, když odražený míč doputoval k Jeremymu Dokuovi. Záložník City se jej snažil z vápna odklidit, ale nevšiml si domácího Alexise Mac Allistera a nešikovně jej pravačku zasáhl do hrudi. Kolíky mu sjely po břiše

Mac Allister se skácel k zemi. Anfield bouřil, ale rozhodčí Michael Oliver nepískal. Kolegové u videa sporný moment krátce překontrovali, ale hlavního sudího ani nezavolali k monitoru na přezkoumání, což zase někdejší oblíbený sudí Mike Dean pro Sky Sport glosoval: „Jeremy Doku má veliké štěstí!“

„Samozřejmě to byla penalta, kterou jsme nedostali. Ale v pohodě!“ ujištil nakonec i Klopp. „Daleko víc mě těší, jaký jsme hráli fotbal. Dnes jsem viděl tolik úžasných výkonů!“

A měl pravdu.

Závěrečná kontroverze by neměla překrýt předchozí úchvatný spektákl.

„Pro diváky to byl vážně dobrý zápas,“ přikývl i kouč City Guardiola. Daleko víc se rozplýval Klopp, jenž už v lednu oznámil, že se po sezoně rozloučí s Liverpoolem.

„Byl to senzační zápas. Druhý poločas byl nejlepší, jaký jsme kdy proti City zvládli. Hráli jsme tak, jak jsme chtěli. Wow!“ chrlil ze sebe Klopp.

Liverpool dovedl smazat manko z prvního půle, kdy Kevin De Bruyne mazaně zahrál roh. Jeho originální pobídku po zemi na přední tyči zakončil John Stones. Liverpool ve druhém dějství vyrovnal z penalty, kterou stejně jako ve čtvrtečním duelu proti Spartě v Evropské lize proměnil Mac Allister.

Celý duel se hrál v extrémní rychlosti a intenzitě. Z pohybu hráčů byste nepoznali, zda se hrála první, nebo poslední minuta. K tomu spousta tvrdých, ale férových soubojů i pohledných akcí. Liverpool měl postupně navrch, ale před koncem se mohli radovat hosté z Manchesteru, střídající Doku napálil tyč. Vypadalo, jako by ani jednomu týmu nestačil bod.

Po závěrečném hvizdu se Klopp s Guardiolou dlouze objímali. Prohodili pár vřelých slov. „Díky němu jsem se stal lepším trenérem,“ vysvětloval pak až dojemně Guardiola. „Díky němu se náš tým zlepšuje. A věřím, že se jednou zase na střídačku vrátí. Práci miluje a přál bych si to, protože fotbal potřebuje osobnosti jako Klopp.“

Po hitu na Anfieldu se zdá nejspokojenější Arsenal. Deset kol před koncem Premier League vypadá špice tabulky následovně: 1. Arsenal 64 bodů, 2. Liverpool 64, 3. Manchester City 63.

Nedělní střet nebyl vrchol. Nabídl jen další dějství dramatu, které ještě bude gradovat. Klopp se při něm už s Guardiolou neobejme. O titul budou zápolit jen na dálku.

Reklama