Hlavní obsah

Co děti, mají si kde hrát? Omladina drží Liverpool, chválí je Klopp i Berger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pak bude možná pozdě na to chtít se ptát: Co děti, mají si kde hrát? Na vypůjčená slova známého textu kapely Katapult existuje fotbalová odpověď. Omladina nalezla místo na hraní v Liverpoolu. Rozbombardovanou soupisku slavného klubu zachraňují neznámí hoši, kterým britský tisk neřekne jinak než Kloppovy děti. Naposledy zařídily postup Liverpoolu do čtvrtfinále FA Cupu.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Kluci se radují. Jayden Danns (v popředí) slaví gól Liverpoolu v FA Cupu proti Southamptonu.

Článek

„Připadám si jako ve filmu,“ rozplýval se osmnáctiletý útočník Jayden Danns po středeční výhře 3:0 nad Southamptonem. Přispěl k ní dvěma trefami. „Nejlepší den v životě. Když jsem za Liverpool debutoval, táta se rozbrečel. Vůbec nevím, jak reagoval na tohle.“

Nedivte se. Danns jako capart fandil na Anfieldu, teprve od půlky ledna je plnoletý. Drtivou většinu aktuální sezony střapatý střízlík odkopal za liverpoolské výběry do 18 a 21 let. Jenže teď si za osm dnů zapsal tři starty za vysněné áčko.

Nakoukl do Premier League. Ve víkendovém finále anglického Ligového poháru zvládl přes půlhodinku a v FA Cupu se poprvé prosadil i střelecky.

Na Twitteru ho velebil i bývalý liverpoolský středopolař Patrik Berger a po postupu ho pochválil i kouč Reds Jürgen Klopp: „Má čich na góly. Už ve finále to bylo znát. Celkově to byl pro nás výjimečný týden ve velice těžké situaci.“

Klopp nenasadil Dannse jen proto, že v něm vidí zajímavý talent. Z Liverpoolu se stal lazaret, bez teenagerů a odchovanců by jen stěží poskládal soupisku. Proti Southamptonu hned šest členů zahajovací sestavy nebylo starších 21 let. Mezi střelce se kromě Dannse zapsal i osmnáctiletý Lewis Koumas.

Takový šestnáctiletý Trey Nyoni nastoupil v 78. minutě. Měl kukuč jako chlapec, který po pohárovém utkání musí mazat rychle do postele, aby další den nezmeškal povinnou školní docházku.

Média přitahuje, jak nevídanou personální kalamitu slavný kouč kočíruje. Tým překřtili novináři na Kloppovy děti, které udržují Liverpool v dostizích o titul z Premier League, ve finále poháru udolaly Chelsea a dál zůstávají ve hře o trofej z FA Cupu.

Sám Klopp přirovnal zájem o jeho potěr k šipkařské senzaci Luku Littlerovi. Šestnáctiletý zelenáč se na přelomu roku stal hvězdou Británie, když se stal vicemistrem světa.

„Kluci se pořád učí, dejte jim čas,“ žádá Klopp. I proti Southamptonu postrádal přes deset marodů včetně hvězd jako Salah, Alexander-Arnold, Diogo Jota nebo Alisson. A úspěšný záskok omladiny mu paradoxně přidává starosti. Liverpoolu bobtná březnový program, v němž ho čeká i dvojutkání Evropské ligy proti Spartě.

Aktuální rozpis vypadá následovně: 2. března ligový duel v Nottinghamu, 7. března první osmifinále Evropské ligy v Praze proti Spartě, 10. března extrémně důležitý duel v bitvě o domácí titul proti Manchesteru City, 14. března odveta se Spartou na Anfieldu. A hned 16. března podle úředního rozpisu čtvrtfinále FA Cupu proti Manchesteru United.

Docela slušný záhul, viďte? Pokud se neuzdraví marodící esa, vzniká další prostor a (Kloppovy) děti si budou mít kde hrát.

Reklama