Hlavní obsah

Čelůstka informoval Krejčího. Galatasaray vypadá bez slabin, ale okénka má, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový obránce Ondřej Čelůstka bývalé parťáky ze Sparty nestihne pozdravit. Bodrum, kde aktuálně působí ve druhé turecké lize, dělí od Istanbulu okolo sedmi set kilometrů. Skloubit tréninkový proces s časově náročným výletem nešlo. „Mrzí mě to, ale nebylo by dobré se kvůli tomu omlouvat z tréninku,“ říká Čelůstka v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka a trenér Sparty Brian Priske.

Článek

Čtvrteční utkání prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy mezi Galatasarayem a českým mistrem bude sledovat. Turecký tým v posledních týdnech bedlivě pozoruje, poznatky sdělil i kapitánovi Sparty Ladislavu Krejčímu.

Co jste Krejčímu o Galatasarayi řekl? Turecký tým v posledních dvanácti soutěžních zápasech neprohrál, z toho jich deset vyhrál.

Krejda bude mít určitě stejně jako všichni kluci dostatek informací od Briana (Priskeho) a jeho analytického týmu. Na první pohled je zcela jasné, že je Galatasaray ve velké pohodě. S Krejdou jsem si v telefonu vyměnil jen pár poznatků. Galatasaray disponuje individuální i týmovou silou. Skvěle kombinují, chtějí dostat balony do křídelních hráčů, kteří jsou velmi dobře vybavení v soubojích jeden na jednoho. Na turecký celek tahají slušně i dozadu, což je určitě jeden z důvodů proč v Süper Lig nedostávají tolik gólů.

Co by na ně mohlo platit?

Myslím, že se dají zaskočit velkou intenzitou. Tak se do nich pustila Kodaň v Lize mistrů. Sparta třeba začne v Istanbulu v defenzivnějším postavení. Ovšem když budou kluci aktivní a po celý zápas připravení podnikat rychlé kontry, nemyslím si, že se s nimi budou ofenzivně ladění hráči domácích neustále chytat. Jejich slabší místo by mohlo být i velké hřiště. Galatasaray sice momentálně působí kompaktně, při vlastní tvorbě hry ale budou hráči hodně roztažení. A právě tam po zisku míče pro Spartu vznikne prostor, který může využít.

Hlavní předností Galatasaraye je ofenziva a zdá se, že útočné hvězdy jako Mauro Icardi, Dries Mertens nebo Baris Yilmazjsou jsou ve formě. Souhlasíte?

Pořád střílí góly, takže jsou na tom dobře. Navíc mají v kádru další neméně kvalitní náhrady. Sparta tak musí jednoduše počítat i se sílou lavičky Galatasaraye. Vypíchnul bych Icardiho, on je střelec zabiják a nejvýraznější postava. Momentálně hraje dobře Mertens, v posledních zápasech ho chválil i trenér Okan Buruk. Předtím až tak výrazný nebyl, teď je cítit, podílí se na velkém množství šancí. Stejně tak ale i Zaha, Tete, dobře hraje na křídle Akturkoglu. Kvalita je veliká.

Ani odchody obránců Sachy Boeyho a Angeliňa mužstvo neovlivnily?

Když odešli, říkal jsem si, že tam by mohla být cesta pro Spartu. Ale Galatasaray ihned reagoval a posílil na oba kraje obrany. Zatím vše šlape, takže to jako slabina nevypadá.

Počítáte, že Galatasaray proti Spartě protočí sestavu?

Osobně moc změn nečekám, možná jednu nebo dvě. Jinak předpokládám, že nastoupí v nejsilnější sestavě.

Staví výš titul než úspěch v Evropě?

Myslím, že ano. Udělají vše proto, aby v lize porazili Fenerbahce. Rivalita mezi oběma kluby je obrovská, vládnou lize, za nimi je veliká propast. Pokud budou oba týmy dál suverénně sbírat body, může se rozhodovat ve vzájemném souboji v předposledním kole, kde bude mít Galatasaray výhodu domácího prostředí. Je to vyrovnané, osobně víc favorizuji Galatasaray. Ale v Evropě taky budou chtít uspět, ostatně trenér Buruk po posledním zápase říkal, že teď už myslí na Spartu a chtějí ji porazit.

Navíc nároční fanoušci jim nedovolí něco vypustit, že?

Nečekám od Galatasaraye žádného zanďoura, v domácím prostředí v žádném případě. Byl schopný hrát otevřenou hru s Bayernem Mnichov nebo Manchesterem United, který nechal ve skupině Ligy mistrů za sebou. Už kvůli lidem nemůžou hrát defenzivně.

Kabina Sparty je zdravá, spolu drží Seveřané a mladíci. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Co Spartu v Istanbulu čeká?

Peklo, od první minuty to bude hukot. Kluky čeká určitě velký zážitek. Krásné by bylo, kdyby si ho zpříjemnili zajímavým výsledkem do odvety.

Fanoušci v Turecku jsou hodně temperamentní, někdy asi až fanatičtí. Poznal jste to sám na vlastní kůži?

Jednoznačně, zájem o fotbal je obrovský, hltají ho. Turci jsou schopní hned vyprodat zápas, udělají vše pro to, aby se dostali na stadion. Znám to i z Trabzonsporu, který patří v Turecku s fanouškovskou základnou do top čtyřky. Má plno fandů i po Evropě, například na našich přípravných zápasech v létě v Rakousku byly klidně tři nebo čtyři tisícovky lidí. To bylo neuvěřitelné. Pociťuji to i teď. Hodně tureckých kamarádů nebo známých mě kontaktovalo, jestli bych jim uměl zařídit lístek na odvetu v Praze. Musel jsem toho spoustu odrazit a odmítnout (úsměv).

Když to shrneme, jak duel Sparty v Istanbulu vidíte?

Nebude to pro Spartu legrace, čeká ji těžký soupeř. Momentálně se skoro zdá, že Galatasaray je bez slabin, vše vyhrává, ale okénka se určitě najdou. Věřím, že realizační tým Sparty připraví klukům cesty, jak je překonat a postoupit.

Co bude zbraní Sparty?

V dobré formě vypadají opory týmu, což pak pomáhá i dalším. Jinak se vám hraje, když vyhráváte. Člověk si jinak věří, je mnohem lépe naladěný. Zbraní Sparty bude opět velká týmovost, hlad po úspěchu a samozřejmě domácí prostředí v odvetě v Praze na Letné. Myslím, že pro oba tábory fanoušků to bude dobrá podívaná, oba týmy jsou ve formě.

Jaký je váš tip?

Jsem v tipování hrozný. Už když jsem jako teenager sázel za dvacku pro štěstí, nikdy jsem nevyhrál. Od té doby netipuju a budu se toho držet i teď (úsměv). Každopádně z velkých týmů v Turecku držím nejvíc palce Trabzonsporu, a i když je mi Galatasaray určitě sympatičtější než třeba Fenerbahce, tak o tom, komu přeju v tomto dvojzápase, mám jasno. Ještě nedávno jsem s klukama ve Spartě byl, znám je kromě pár nově příchozích všechny. Byl by to další velký úspěch, kdybychom je viděli v osmifinále.

Reklama

  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.