Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Pohodlná výhra Sparty, problémy Slavie a nahnutá Hapalova židle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni fanoušci českého fotbalu už vyhlíželi návrat Fortuna ligy, já jsem nebyl výjimkou. Kvalita šla za poslední dobu fakt nahoru, navíc padají divácké rekordy. Nejvíce mě v uplynulém kole překvapila jednoznačná výhra Budějovic. Sparta i Slavia své úvodní duely zvládly, i když zcela jiným způsobem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Výhra Sparty v Karviné jenom dokazuje, jaký kus cesty pod trenérem Priskem Letenští ušli

Článek

Sparta v prvním jarním kole vyrazila do Karviné, kde na ni čekal nevyzpytatelný soupeř. MFK pracuje pod trenérem Jarábkem dobře, povedla se jim příprava, celkově mají zajímavý tým. V sobotním klání se ale jednoznačně ukázalo, na čí straně je větší kvalita. Letenští dříve tyto typy zápasů nezvládali, jednoznačná výhra jenom dokazuje, jaký progres pod trenérem Brianem Priskem udělali. V první části zápasu ještě Slezané stačili, dokonce tam měli i šance, Sparta je ale přežila a došla si nakonec pro pohodlné vítězství, hlavně díky intenzitě a rychlosti hry.

Musím přiznat, že v mých očích je aktuálně Sparta o malinko větším favoritem na titul než Slavia, přijde mi o nějaké to procento lepší, konsolidovanější, jistější vzadu. Samozřejmě se můžu plést a za pár týdnů může být situace přesně naopak. Sparta má náročný program, už ve čtvrtek ji čeká první zápas Evropské ligy, do toho dlouhé cestování. Rudí mají široký kádr, hráči v sestavě můžou rotovat, ale můžou přijít zranění, ztráta formy, aktuálně ale vidím Spartu o něco dále.

Úvodní jarní duely pražských S bych ale nesrovnával. Slavia odehrála v ofenzivě velice solidní utkání, na což už jsme si u ní hlavně při duelech v Edenu zvykli. Do defenzivy to bylo výrazně horší, na tom budou muset zapracovat, ale neočekávám, že by se mělo něco podobného opakovat. Paradoxně jí ale může takováto výhra pomoct, zaprvé ukázali svoji mentální sílu, zadruhé zpozorní a nebudou žít v tom, že je vše ideální, ale je potřeba zapnout. Musíme zároveň ocenit výkon Jablonce, který byl opravdu výborný, na takový jsme z předešlých let od něho nebyli v Edenu zvyklí.

Budějovické probuzení může pomoci sesadit Hapala. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Trošku mě překvapilo nasazení Lukáše Masopusta, i když toho na podzim odehráli v tomhle složení hodně (Masopust - Ogbu - Holeš), čekal jsem to poskládané trošku jinak. Třeba Tomáš Vlček mohl nastoupit místo Masopusta, jehož nasazení trenér vysvětloval nadstandardní rozehrávkou, obecně se ale ví, že on nikdy nebyl úplný pes obranář.

Do Edenu se pompézně vrátil David Zima, jenž se stal nejdražším příchodem do české ligy. Jeho příchodem dle mého soudu nejvíce ostrouhá právě Vlček, což mě upřímně mrzí, protože v něm má Slavia hráče s velkým potenciálem a rád bych ho viděl v základu co nejčastěji. Když ale přijde hráč za takové peníze jako Zima, tak je jasné, že prostor dostat musí, navíc by neměl potřebovat moc času na aklimatizaci, měl by být okamžitou posilou. Ta konkurence na stoperu je až neskutečně veliká, uvidíme, jak si povedou. Když se ale Zimovi bude dařit, určitě může ještě do ciziny odejít, je to mimořádně kvalitní plejer a navíc je stále mladý.

U obou S bych ještě zůstal, protože když se budeme bavit o klubech, které posílily nejlépe, budou to právě ony. Kromě Zimy mi extrémně zajímavou akvizicí přijde Solbakken, na něho jsem hodně zvědavý. Jinak se jednalo o klasický zimní přestupák, nic velkého, spíše menší přestupy, samozřejmě s výjimkou Staňka, který se bohužel zranil a na debut si bude muset ještě počkat.

Největší překvapení kola se urodilo v Budějovicích, které přejely Baník 3:0. Na jihu Čech prožívají opravdu turbulentní období a po to všem, čím si prošli, musí být pro ně výhra nad Ostravou alespoň malým zadostiučiněním. Už na podzim jsem psal, že když si tým prochází něčím podobným, tak se většinou dokáže semknout, zatnout zuby a držet pospolu. Osobně mi nepřijde, že by měli tak příšerný tým, jak se mohlo po pohledu na tabulky podzimní části zdát, navíc v klubu působí velké množství patriotů. Ať už jde o nové trenéry Jiřího Lercha s Jirkou Kladrubským, vedoucího mužstva jim navíc dělá další místní srdcař, Ivo Táborský.

Jejich hlavním úkolem nyní bude nastolit správnou atmosféru v kabině, bojovnou náladu, i z takového dna, na kterém po podzimu byli, se dá zvednout, zázraky se přece ve fotbale občas dějí. Musím se přiznat, že jsem před zápasem čekal, že by se mohlo zrodit překvapení, ale ve výhru 3:0 snad nevěřil ani ten největší optimista.

Když to vezmeme z druhé strany, jde o velikou obžalobu trenéra Hapala. Ten už v Ostravě působí přes rok, dobu hájení už má dávno za sebou, tým sice posunul, nyní ale přišla stagnace. Kouč si kádr i přes množství změn v létě poskládal k obrazu svému a stále to drhne, něco tam neštymuje, připadá mi to, jako když udělají jeden krok dopředu a dva zpátky. Čekal jsem, že do toho na jaře šlápnou, očekávání od fanoušků i vedení jsou veliká, top šestka by pro ně měla být povinností, ale já si úplně nejsem jistý, jestli na ni dosáhnou. Už v úterý je čeká duel s Plzní, o víkendu jedou do Boleslavi, kdo ví, jestli by další dvě prohry trenér Hapal vůbec ustál.

Ani Plzni nevyšel start do jara podle jejích představ, výkon sice proti Boleslavi nepodala nejhorší, remíza ji ale určitě mrzet bude. To Středočeši při premiéře Davida Holoubka na lavičce podali na západě Čech vynikající výkon. Holas Bolku určitě pozvedne, hlavně po taktické stránce jde o mimořádně kvalitního kouče. Týmu dá řád, zlepší organizaci hry, k rukou má kvalitní materiál, uvidíme, jak vysoko nakonec skončí, každopádně bod z Plzně je určitě zasloužený.

Další překvapení se zrodilo na Slovácku, kde dokázaly Pardubice i v deseti zvítězit. Může za to především vynikající práce trenéra Kováče, kterého tu chválím pravidelně. Dalším důvodem bude ne úplně dobrá práce domácích plejerů, zcela výstižně to popsal trenér Svědík. Dle jeho slov si šli domácí jenom zahrát fotbal a takhle to prostě nejde. Jsou to zkušení kluci, poučí se z toho. Dalším faktorem je odchod Valenty, který velmi dobře držel střed pole, tým z Uherského Hradiště si musí zvykat na to, že už tam není.

Pardubicím byla navíc upřena naprosto regulérní penalta, je to pro mě nepochopitelné, hlava mi nebere, co vedlo VAR Zelinku k tomu, aby intervenoval. Sama komise rozhodčích uznala, že šlo o chybné rozhodnutí. Já osobně bych byl pro, aby se v těchto případech zveřejňovala komunikace rozhodčích, alespoň pro televizní diváky. Chtěl bych vědět, proč se rozhodli, tak jak se rozhodli. Chyby dělají všichni, to je jasné, nikdo jim hlavu neutrhne, tímto krokem bychom aspoň předešli zbytečným konspiracím o ovlivňování rozhodčích.

Sparta hraje ve čtvrtek v rámci Evropské ligy v Turecku, sám jsem na Galatasaray pár zápasů odehrál a ta atmosféra je fakt neskutečná, na kluky to určitě dýchne. Čeká je mimořádně náročný duel proti extrémně silnému soupeři, kterému to šlape, má kvalitní hráče a vede tamní ligu. Nejdůležitější bude odvést si dobrý výsledek do odvety, protože i sama Sparta je na domácím stadionu hodně silná. Klukům malinko závidím, že si vyzkouší to pověstné turecké peklo, sám jsem tam párkrát jako host nastoupil a vzpomínám na to dodnes, protože to je přesně to, proč fotbal děláte, patří to mezi jedny z mých nejhezčích fotbalových vzpomínek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články