Hlavní obsah

Co Malý generál Advocaat dal Šilhavému, to ukradl Kováčovi

Alkmaar

Říkají mu Malý generál a ze všech aktérů pohárového klání mezi fotbalisty Liberce a Alkmaaru v Evropské lize je největší hvězdou. Vždyť trenér Dick Advocaat seděl na lavičce již pěti reprezentačních týmů (Nizozemska, Spojených arabských emirátů, Koreje, Belgie a Ruska), na klubové úrovni pak cepoval Eindhoven, Glasgow Rangers či Zenit Petrohrad, se kterým v roce 2008 vyhrál Pohár UEFA, předchůdce dnešní Evropské ligy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kouč Dick Advocaat s hráči Alkmaaru při tréninku před zápasem v Liberci.

Článek
Fotogalerie

S lídry Slovanu má účty rozdílné. „Zažil jsem ho jako asistent u národního týmu na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. Z 0:2 jsme dokázali utkání s Holanďany zvrátit na 3:2. Advocaat je velmi zkušený trenér a vůbec bych se nezlobil, kdyby mu po našem duelu zase nebylo do zpěvu," vzpomíná s úsměvem trenér Jaroslav Šilhavý.

„To je pěkné, ale mně ukradl v Rusku titul," připomíná Radoslav Kováč rok 2007. Tehdy současný kapitán Slovanu válel spolu s Martinem Jiránkem za Spartak Moskva, ale mistrem se stal Petrohrad s Advocaatem na lavičce a Radkem Šírlem v sestavě. „Bohužel měl Zenit tehdy fantastický rok," lituje Kováč, že narazil zrovna na mužstvo, které pak ve finále Poháru UEFA dokázalo porazit Glasgow Rangers a v Superpoháru dokonce Manchester United, vítěze Ligy mistrů.

K Šilhavému byl zkrátka Advocaat mnohem štědřejší. Před deseti lety udělal v Aveiru nepochopitelnou chybu, když po necelé hodině stáhl ze hřiště svého nejlepšího hráče Robbena. To ještě Tulipány vedly 2:1, ale Češi ve zřejmě nejlepším zápase své novodobé historie završili strhující obrat. A Advocaat se okamžitě ocitl na pranýři, fanoušci se mu dokonce složili na letenku, ať okamžitě odletí z dějiště šampionátu do Belgie a domů se vůbec nevrací... Advocaat pak sice dovedl Holanďany až do semifinále, jenže po ME stejně skončil a taktická hrubka ho musí strašit ještě dnes.

Dozadu se už nedívá

„Na zápas si samozřejmě vzpomínám. Ale už je to deset let, tak co byste chtěli slyšet...? Člověk se má dívat dopředu, ne dozadu," říká poněkud nakvašeně na téma Aveiro.

Však se také Alkmaar dopředu dívá, do noty mu před dnešní domácí odvetou hraje i výhra 1:0 v Liberci. „Trenér je takový milý chlapík. Těží z bohatých zkušeností, vyhrál spoustu trofejí. A stále dokáže motivovat mladé hráče," oceňuje kapitán Nick Viergever, autor vítězného gólu z Liberce.

Před dvěma lety došel Alkmaar do čtvrtfinále EL. A s Malým generálem si na ně troufá zase.

Zápas mezi AZ Alkmaar a Slovanem Liberec se hraje od 21:05 a přímým přenosem ho vysílá Fanda. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: