Hlavní obsah

Dněpru se daří, gólman Laštůvka už ale touží po zimní přestávce

Eindhoven/Ostrava

Český fotbalový brankář Jan Laštůvka se může po čtvrteční výhře v Eindhovenu těšit na jarní účinkování v Evropské lize. Ukrajinský Dněpropetrovsk s devětadvacetiletým brankářem v zádech míří ze skupiny F k postupu z prvního místa.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Gólman Jan Laštůvka si s Dněpropetrovskem zahraje Evropskou ligu i na jaře.

Článek

Dněpr, který v předkole Ligy mistrů vyřadil Liberec, má kolo před koncem základní skupiny jistý postup. Stvrdil ho výhrou 2:1 na půdě vedoucího týmu nizozemské ligy a není divu, že španělský kouč ukrajinského klubu Juande Ramos po utkání hráčům toleroval i volnější životosprávu.

"Dali jsme si s klukama pár malých piv na hotelu, ale nic velkého se nekonalo, liga pokračuje. Postup ze skupiny byl sice náš cíl, ale že to zvládneme tak suverénně, s tím nepočítal nikdo. Soupeři byli opravdu silní," řekl Laštůvka.

Dněpropetrovsk si cestu do jarních bojů proklestil přes Neapol, AIK Stockholm a právě Eindhoven, který je po třinácti kolech na prvním místě holandské ligy s nevídaným průměrem téměř čtyř vstřelených gólů na zápas.

"Dvakrát jsme s ním vyhráli a to se cení. Ve čtvrtek jsme je ale do mnoha šancí nepustili, zahráli jsme dobře. Kromě gólu jsem tam měl ještě jednu těžkou situaci, ale tu jsem chytil," uvedl gólman české reprezentace, který však už netrpělivě očekává konec podzimní sezóny.

Chytá pod injekcemi

Trénuje i chytá pod injekcemi, sužuje ho pochroumané koleno. Minulý týden musel ze zdravotních důvodů odmítnout nominaci na přátelský zápas proti Slovensku.

"Není to nic příjemného. Mám už toho toho plné zuby a opravdu se těším, až skončí podzim. Nutně se potřebuju dát dohromady. Dostávám injekce, ale to je vždycky jen krátkodobé řešení na pár hodin. Bolesti neustávají," sdělil Laštůvka.

Do branky ale musí. Pro Ramose je jasná jednička a Dněpropetrovsk má dobře rozehranou sezónu - drží se na druhém místě před Dynamem Kyjev. "Šachtar už má sice velký náskok, ale kdybychom skončili druzí před Dynamem, byl by to velký úspěch. Musíme zvládnout poslední dva zápasy podzimu, abychom se tam udrželi," dodala bývalá opora ostravského Baníku.

Reklama

Související témata: