Hlavní obsah

Evropa se dívá. Sparta dva týdny po válce chuligánů hostí Slovan

Praha

Billboard na letenské Generali Areně zve na pohárové zápasy: Evropa se dívá, buď u toho! Fotbalisté Sparty ve čtvrtek večer od 21:05 hostí bratislavský Slovan a poté, co byl první vzájemný duel na Pasienkách kvůli bitkám fanoušků v hledišti na 40 minut přerušen, se na něj opravdu dívá celá Evropa. A hlavně UEFA, která oba kluby potrestala pokutami a Spartu navíc podmínečným uzavřením stadiónu na jeden pohárový zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Těžkooděnci po přerušení utkání základní skupiny Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě

Dva týdny poté, pokus druhý. „Pořád si myslím, že východní blok je v tomto směru pozadu," konstatoval po minulém fiasku v bratislavském hledišti Jozef Chovanec, současný kouč Slovanu a bývalý hráč, trenér, prezident i generální manažer Sparty.

Teď mají největší český a slovenský klub druhou možnost dokázat, že po 21 letech obnovené bývalé federální derby může proběhnout na standardní evropské úrovni.

„Čeká nás nesporně zápas velmi důležitý pro další vývoj ve skupině. Pevně věřím, že proběhne za rozumného fandění všech příznivců, kteří na Letnou přijdou," doufá Vítězslav Lavička, trenér Sparty.

Hned po losu byl duel označen za rizikový

V den zápasu již nebude možné koupit vstupenky, on-line prodej na internetu končí středeční půlnocí. To je jedno z bezpečnostních opatření. A fanoušci by měli přijít na zápas brzy, protože při vstupu je čeká zevrubná bezpečnostní prohlídka. Brány se otevřou v 19:30.

„Zajištění zvýšené bezpečnosti má několik rovin. První z nich je, že hned po losu byl náš duel se Slovanem zařazen do nejvyšší kategorie rizikovosti, což tedy nesouvisí s událostmi v Bratislavě," avizuje tiskový mluvčí Ondřej Kasík. „S tím mimo jiné souvisí zvýšení počtu členů security a pořadatelů. Věříme, že jsme připraveni nejlépe, jak to jde. A že stadión splňuje kritéria bezpečnosti - sektory jsou od sebe odděleny v hledišti i v prostorách za tribunami," dodává.

Platiniho na Letné nečekají

Ve čtvrtek v podvečer bude v Praze zároveň rozlosováno mistrovství Evropy hráčů do 21 let, které v příštím roce Česká republika hostí. Sparta však neočekává, že by se Michel Platini, šéf UEFA, či český internacionál Pavel Nedvěd přesunuli ze slavnostního ceremoniálu na fotbal.

„Pokud víme, všechny oficiality ohledně losu se překrývají s naším zápasem. Nemám informace, že by Michel Platini navštívil Letnou," říká Kasík.

Kapacitu snížilo nárazníkové pásmo

Zato fanoušci Slovanu do hlediště dorazí. „Slovan od nás dostal k dispozici asi tisíc vstupenek. Zdá se, že jeho sektor asi nebude vyprodaný. Příjezd fanoušků soupeře není primárně otázkou zodpovědnosti pořádajícího klubu, ale spolupracujeme s Policií ČR a bezpečnostními složkami," popisuje mluvčí.

Čeká se návštěva do 15 tisíc fanoušků. „Snížili jsme kapacitu vytvořením nárazníkového pásma kolem sektoru pro fanoušky Slovanu. V něm budou připraveni pořadatelé. A také dvojí zátarasy, v ochozech i za nimi, abychom zamezili nežádoucímu pohybu osob po stadiónu," poukazuje Kasík.

Zápas Sparta - Slovan se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi fotbalisty Sparty a Slovanem Bratislava?
Vyhraje Sparta
79,2 %
Zápas skončí remízou
6 %
Zvítězí Slovan Bratislava
14,8 %
Celkem hlasovalo 12456 čtenářů.

Reklama

Související témata: