Hlavní obsah

Římané zakázali slávistům choreo, akce u Kolosea proběhla v klidu, bojkot nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velký výjezd pro fanoušky fotbalové Slavie rámuje jedno velké zklamání. Italská strana jim nakonec zatrhla odprezentovat během zápasu Evropské ligy na Stadio Olimpico proti domácímu AS Řím choreo, které podle ní zesměšňovalo jednoho z nejznámějších panovníku Říma Julia Caesara. Příznivci se ve čtvrtek odpoledne sešli u Kolosea i přes zákaz italské policie, akce se obešla bez problémů. Bojkot utkání také neproběhne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha (ilustrační foto)

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) - Fandové sešívaných pojali výjezd do Říma ve stylu Julia Caesara. Vytvořili speciální trička Ave Slavia, do nichž se v rámci propagace oblékli i hlavní trenér Jindřich Trpišovský nebo kapitán Jan Bořil.

Chtěli mít i velké choreo. Italové jim ho původně povolili, několik příznivců z Tribuny Sever se dokonce vydali před pár týdny na Stadio Olimpico, aby si velikost sektoru vyměřili. Podpořili je i ultras AS Řím.

Fanoušci na choreu dlouhé dny pracovali, splnili i následný doplňující požadavek a choreografii rozdělili. Přesto nakonec ze strany italských úřadů přišel zákaz, což se slávistickým příznivcům nelíbilo. „Dle místních úředníků zesměšňuje Julia Caesara, a proto nepovolí jeho vpuštění na svůj stadion,“ napsala Tribuna Sever. A přišla reakce.

Ve středu večer na sociálních sítích Tribuny Sever přistálo vysvětlení situace a zároveň výzva, aby všichni fandové utkání bojkotovali. To samo o sobě mohlo vyvolat i velké pnutí mezi samotnými fanoušky, protože se jich do sektoru vejdou skoro čtyři tisíce. A ne všichni by museli s tímto krokem souhlasit.

Dále byl svolán ve čtvrtek odpoledne sraz ke Koloseu, což zatrhla italská policie, která považovala akci za nezákonnou. Vyhrožovala i zatýkáním. Slavia se od toho distancovala a vyzvala fanoušky, aby sešli k plánovanému pochodu na jiném místě.

Několik stovek fandů ale ke Koloseu v 16 hodin dorazilo. Návštěvníci známé římské památky se ptali, kdo to je, fanoušky si natáčeli. Policie situaci monitorovala, zhruba v 17 hodin dav vyšel, nikoliv na dlouhou štreku na stadion, ale na zkrácený pochod k připraveným autobusům. Akce se obešla bez incidentů.

Tribuna Sever nakonec zrušila i bojkot utkání, do sektoru půjdou všichni fanoušci. „Vzhledem k významnosti utkání a počtu slávistů cestujících za svým klubem jsme se rozhodli do sektoru vstoupit i přes nevpuštění choreografie. Bojkotem před stadionem bychom v tomto absurdistánu nic nezmohli, jen bychom oslabili naše hráče v důležitém utkání,“ stojí v prohlášení na Facebooku Tribuny Sever.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.