Hlavní obsah

Fotbalisté Dněpru věnovali postup do finále EL celé Ukrajině

Fotbalisté Dněpropetrovsku věnovali překvapivý a historický postup do finále Evropské ligy přes Neapol celé Ukrajině, kterou stále zmítá válečný konflikt na východě země. Dněpr před týdnem uhrál v Itálii cennou remízu 1:1 a ve čtvrteční semifinálové odvetě doma nad favorizovaným soupeřem zvítězil 1:0.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Jevgenij Selezňov z Dněpropetrovsku jásá po trefě v odvetě semifinále EL proti Neapoli.

Článek

Svěřenci Myrona Markeviče, mezi které patří také náhradní brankář Jan Laštůvka a zraněný obránce Ondřej Mazuch, museli své domácí pohárové duely hrát v Kyjevě. Blízko východního Dněpropetrovsku se totiž stále odehrávají ozbrojené střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

"Tohle vítězství a postup je pro naše vojáky, kteří teď chrání nás i celou zemi. To oni jsou hrdinové," řekl po utkání obránce Dněpru Artem Fedeckij. "Naše sezóna v Evropě je snem pro celou Ukrajinu," uvedl gólman Denys Bojko.

Utkání na kyjevském Olympijském stadionu rozhodl v 58. minutě hlavou opět Jevgenij Selezňov, který gólem zařídil remízu v Neapoli. "Stále nemohu uvěřit tomu, co se stalo, ale už jsem dlouho snil o Ukrajinském poháru a finále Evropské ligy. Jsem hrdý na tým, město i celou zemi," prohlásil třicetiletý Fedeckij.

Vedle Selezňova byl největším hrdinou Dněpropetrovsku gólman Bojko. Ten už v prvním semifinále výbornými zákroky udržel svůj tým ve hře a v odvetě za silného deště od střelců Neapole neinkasoval ani jednou. Sedmadvacetiletá jednička si opět "smlsnula" hlavně na argentinském kanonýrovi Gonzalu Higuaínovi.

"S boží vůlí a fanoušky, kteří byli s námi i v těchto časech a počasí, můžeme dál věřit svému snu. Teď už zbývá jenom finále," konstatoval Bojko. Dněpr se o první velkou trofej po rozpadu Sovětského svazu utká 27. května ve Varšavě s úřadujícím šampionem Evropské ligy Sevillou.

Reklama

Související témata: