Hlavní obsah

GLOSA: Divoká škola života. Prokletí trvá, pláč ale sparťanům nepomůže

Praha

Kdy jindy, když ne teď!? Fotbalisté pražské Sparty záhy vedli nad Lyonem o dva góly a těšili se, že poprvé po třiceti letech doma zase porazí soupeře z Francie. Jejich pohádka však skončila příliš brzy. Favorit si nakonec pojistil suverénní vedení ve skupině Evropské ligy divokou výhrou 4:3. Sparta si naopak trpkým zklamáním zkomplikovala cestu za postupem. Porovnání s beznadějnými srpnovými duely s Monakem jí na druhou stranu dává velkou naději do dalších těžkých bitev.

Přestali jsme kombinovat, zbavovali se míčů a dovolili soupeři vrátit se do hry, hodnotí Pavel VrbaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kdo je tady favorit, a kdo outsider? Dvacet minut nevycházeli diváci na Letné z údivu. Bohužel pro domácí o moc déle ne.

Sparta vedla nad Lyonem 2:0 a hrála jako z partesu. Jenže v polovině prvního poločasu se cosi zlomilo. Letenští ustoupili od hry, která na elitní francouzský tým platila. A jakmile nechali Lyon nadechnout, Olympique se díky nesporné kvalitě okamžitě chopil šance. Gól inkasovaný těsně před přestávkou byl začátkem konce krátkého snu o skalpu renomovaného týmu.

Příliš krutý výsledek, žehrají sparťané. Jejich pláč však není namístě. Krutý vzhledem k vývoji skóre, nikoliv s ohledem na rozložení sil a kvality na hřišti.

Zklamání na Letné. Výsledek je pro nás krutý, litují sparťanéVideo: Sport.cz

Jako by si Sparta zopakovala první soutěžní duel v sezoně. Také ve Vídni brzy vedla a měla utkání ideálně rozehrané. Jakmile však povolila, Rapid ji potrestal a porazil. A Lyon je o tolik lepší než Rapid, že ani dvougólové manko pro něj nic neznamená. Tím spíše, když se o půli zvedne z lavičky Paquetá. Borec ze základní jedenáctky brazilské reprezentace, hráč z trochu jiné fotbalové planety a zakrátko jistě ozdoba některého z top klubů.

Soud expertů v televizním studiu byl proto jasný. Lyon si navzdory zpackanému začátku vítězství zasloužil, protože byl na hřišti prostě lepším týmem. Pražanům tentokrát nezafungovala ideálně defenziva, před inkasovanými góly chybovalo až příliš hráčů najednou.

Do sestavy Sparty se vrací Ladislav Krejčí ml. Už týden trénuje bez úlev, říká Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Přesto je patrné, jak Sparta během sezony těžkými zápasy roste. Proti Monaku neměla na jejím začátku nárok, na další francouzský celek Lyon už si troufla. Haraslín, Pešek či Hložek svou rychlostí i takovému soupeři dělají problémy. Sportovní ředitel Tomáš Rosický učinil v souladu se zkušeným trenérem Pavlem Vrbou na přestupním trhu rozumné kroky. Už jen to je po letech sparťanských pokusů a omylů zásadní zpráva.

Jak Vrba trefně poznamenal, duel s Lyonem byl nejen pro mladé školou života. Drsnou, ale prospěšnou. Navíc se po čtvrt roce vrátil na hřiště Krejčí mladší a hned také skóroval.

V konečném účtování čtvrtečního večera tedy další příslib, že je Sparta na dobré cestě.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: